Povodeň udeřila jako blesk: Chrstlo to sem a hned byl v domě metr vody, líčí lidé z Hanušovic

Povodeň se bleskově přihnala do obce Hanušovice.

Příběh vyplavené rodiny z Hanušovic na Šumpersku

Hanušovice na Šumpersku byly jedním z prvních míst, které v neděli během několika minut zaplavila řeka Morava. Desítky lidí se proto ani nestihly evakuovat. Po opadnutí vody na ně čekal pohled, na který zřejmě jen tak nezapomenou. Přímo na místě natáčel štáb CNN Prima NEWS.

Řeka Morava se podle místních v Hanušovicích u Jeseníku vylila zhruba v neděli po poledni. Jak rychle velká voda přišla, tak prý i odešla. Ovšem než tak učinila, stihla napáchat velké škody.

Voda se do města dostala přes utržený břeh Moravy, který měl domy od povodně ochránit. „Nikdy bych nevěřil, že se za patnáct minut může situace změnit tak radikálně,“ řekl pro CNN Prima NEWS starosta obce Marek Kostka.

ČTĚTE TAKÉ: Odložení voleb kvůli povodním by mohlo narušit jejich legitimitu, řekl Rakušan. Jak mají vypadat?

Vlhká zeď do výšky jednoho metru v obýváku rodiny Koláčkových ukazuje, kam až se voda dostala. „Voda se zvedla během pěti, deseti minut, chrstlo nám to na zahradu a za dalších deset minut byl v domě metr vody. To už jsme se nemohli dostat nikam,“ popsala CNN Prima NEWS Jana Koláčková. „Jen jsme seděli nahoře a čekali, co bude, jestli nám to odplaví barák,“ dodala.

Evakuace prý nepřicházela v úvahu. Nefungoval signál ani elektřina. Ze zahrady Koláčkových silný proud odnesl i bazén, v předsíni nadzvedl podlahu. „Bahna tady bylo asi po kotníky. To jsme stihli už uklidit, všechno jsme se snažili vyčistit,“ uvedla Koláčková.

Rekonstrukce čeká také další domy. Mezi nimi i rodinný dům pana Vítka. S pomocí mu přispěchali přátelé a známí. „Máme špatné zkušenosti již z roku 1997. O rok později Povodí Moravy zvýšilo hráz o tolik, že jsme nepředpokládali, že nezadrží stoletou vodu,“ uvedl pan Vítek.

„Spodní byt syna Romana je zlikvidovaný. Garáž je na tom podobně. Jsme ovšem optimisti, vše se dá opravit,“ dodal pan Vítek. S nadsázkou pak dodal, že pokud přijde velká voda potřetí, odstěhuje se raději na Praděd.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Opravy po povodních nebude platit jen stát, řekl Grolich. Volby by se odkládat neměly

Tagy:
povodeň katastrofa CNN Prima NEWS Morava přírodní katastrofa řeka Morava Jeseník okres Šumperk Hanušovice Povodí Moravy (státní podnik) katastrofy, nehody a mimořádné události