Ubytovat lidi na dva měsíce a na pět let, to jsou dva různé příběhy, varuje hejtman Kuba

Jihočeský hejtman Martin Kuba

PARTIE Terezie Tománkové 20.3.2022

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS varoval, že příliv uprchlíků z Ukrajiny přinese zemi nemalé problémy. Česko je podle něj momentálně na hraně toho, co je schopno absorbovat. Kvůli vysokým počtům lidí prchajících před válkou podle něj v každém kraji přibude jedno nové okresní město.

Podle Martina Kuby (ODS) bychom si neměli nalhávat, že příliv uprchlíků z Ukrajiny nepřidělá zemi žádné starosti. I kvůli narůstajícím počtům lidí prchajících před válkou je namístě udržet nouzový stav, jelikož některé nutné postupy zjednodušuje a urychluje.

„Jsme na hraně toho, co jsme schopni absorbovat,“ uvedl předseda Asociace krajů. „Nikdo si totiž zatím ještě neuvědomuje, jaké problémy nás čekají. Někam teď lidi uložit, třeba na ubytovny, je vlastně to nejmenší. Nás pak bude čekat, jak je zapojit do života. Pokud tu už je, případně bude, 300 tisíc lidí navíc, vydělte to čtrnácti a zjistíte, že v každém kraji přibyde jedno okresní město. U nás v jižních Čechách třeba Strakonice. A to naprosto bez infrastruktury, škol, lékařů.“

Kuba varuje, že pokud se o rýsujících se trablech nebude v předstihu nahlas mluvit, stanou se dříve nebo později výbušným tématem pro extremisty. Jihočeský hejtman tedy nabádá, aby vláda přesně pojmenovala, co přesně může onu hranu představovat. A v návaznosti na to by se mělo řešit, jak Ukrajince zapojit do běžného života.

„Samozřejmě se to bude hodně odvíjet od toho, co se bude dít na Ukrajině,“ připustil. „Uložit někam lidi na dva měsíce je něco úplně jiného, než když zde zůstanou pět let. To jsou dva naprosto odlišné příběhy. My na ně ale musíme být připraveni.“

Tagy: