Herečka Andresíková podlehla koronaviru. Proslavila ji role čarodějnice z Arabely

Jana Andresíková s Jiřím Lábusem v seriálu Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek.

Ve věku 79 let zemřela v pondělí herečka a dabérka Jana Andresíková. Proslavila ji především role čarodějnice v seriálu Arabela. Informoval o tom portál Blesk.cz, kterému smutnou zprávu potvrdila její dcera Michala Binderová.

„S bolestí v srdci oznamujeme, že nás dnes opustila moje maminka, herečka a pedagožka Doc. Jana Andresíková,“ citoval portál hereččinu dceru. Kamarád Andresíkové René Kekely pak doplnil, že před několika měsíci podstoupila operaci zlomené nohy.

„Dnes dopoledne byla převezena do mělnické nemocnice, protože jí už několik dní bylo špatně. Byl u ní potvrzen koronavirus, ovšem záhy na to, kolem poledne, bohužel zemřela. Její tělo bylo oslabené několika srdečními kolapsy a mrtvicemi,“ sdělil Kekely.

Andresíková se narodila v Kroměříži v dubnu 1941. Už v mládí získala herecké zkušenosti z amatérského divadla, po maturitě studovala herectví na brněnské JAMU. Po absolvování v roce 1964 odešla do Prahy, kde získala první angažmá v divadle Maringotka, poté vystupovala v Divadle Za branou.

Na konci 60. let se přesunula k filmu, do televize a rozhlasu. V 70. letech se objevila v několika vedlejších rolích, například ve filmech My tři a pes z Pětipes, Jak se točí rozmarýny nebo Kočičí princ. V dalších snímcích často ztvárňovala německé ženy.

Mihla se i v seriálech Třicet případů majora Zemana a Nemocnice na kraji města. Nakonec ji právě postava ze seriálu proslavila – čarodějnice paní Černé v legendární Arabele. Na filmovém plátně ji mohli fanoušci naposledy vidět ve snímku Kameňák a Kameňák 2.

V roce 1969 se vdala za režiséra Jana Moravce, jednoho z tvůrců československé nové vlny. Rozvedli se o dva roky později, do té doby stihli zplodit dceru. V roce 1990 si Andresíková vzala Jiřího Jiráka. Kromě herečky byla také skvělou dabérkou a jako docentka působila na pražské DAMU i Soukromé herecké škole v Praze.

Tagy: