Historický úspěch. #martyisdead jako první český seriál vyhrál prestižní cenu Emmy

#martyisdead

Český seriál #martyisdead získal cenu Emmy

Český internetový seriálový thriller #martyisdead získal uznávanou mezinárodní cenu Emmy v kategorii krátkometrážních seriálů. Stal se tak vůbec prvním tuzemským seriálem, který tohoto „televizního Oscara“ dostal. Galavečer s předáváním cen letos kvůli pandemii onemocnění COVID-19 proběhl podobně jako řada podobných akcí on-line.

Už samotná nominace na cenu Emmy označovanou za „televizní Oscary“ byla pro český seriál historickým úspěchem.

„Upřímně řeknu, že jsem s tím vůbec nepočítal. I ta nominace byla obrovským úspěchem. Mám z toho strašnou a nečekanou radost,“ uvedl producent Milan Kuchynka. Cenu označil za úspěch pro české filmové tvůrce i celou Českou republiku.

Čeští diváci mohli udílení těchto cen sledovat mimo jiné ve vysílání internetové televize Mall.tv, která spolu se společností Bionaut a sdružením CZ.NIC stojí za oceněným českým seriálem. Cenu převzali během on-line přenosu producenti Milan Kuchynka a Vratislav Šlajer. Spoluproducentem je i Jakub Koštál.

Kybernetická šikana je stále aktuálním problémem

Osmidílný internetový thriller #martyisdead pojednávající o kybernetické šikaně měl být inspirován skutečnými událostmi. Zachycuje odvrácenou tvář sociálních sítích a jejich fatální zásah do života do té doby bezproblémového adolescenta. Seriál režíroval Pavel Soukup podle scénáře Jaroslava T. Mišky a Jana Stehlíka. Hlavní postavu Martyho ztvárnil Jakub Nemčok.

Téma kybernetické šikany, jakkoliv zastíněné pandemií COVID-19, je podle Kuchynky věc, která trápí řadu lidí. „Já jako rodič a všichni tvůrci jsme považovali až za poslání tuhle informaci poslat ven,“ uvedl.

Také uživatelé na známé Česko-slovenské filmové databázi (CSFD) hodnotí seriál kladně, když mu prozatím přiřkli 78 procent.

Tagy:
internet ocenění vítězství seriál Nový den šikana Česko Emmy ceny Emmy #martyisdead Jakub Nemčok Pavel Soukup Ceny Oscar Cena Emmy Česko-Slovenská filmová databáze Jan Stehlík MALL.TV