Hladík k preferencím lidovců: Průzkumy mě štvou. Ve vládě se ale málo pereme za voliče

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL)

CO NA TO MINISTR (13)

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) si posteskl nad tristními výsledky lidovců v předvolebních průzkumech. Ty ukazují, že vládní strana je pod hranicí vstupu do Poslanecké sněmovny. Hladík v pořadu Co na to ministr na CNN Prima NEWS také řekl, že lidovci se za voliče málo perou. Zároveň ale odmítl, že by strana obsadila neatraktivní ministerstva.

„Průzkumy mě štvou docela hodně. Zároveň je ale nepřeceňuji, protože jsou to stále průzkumy. Až ve volbách vám voliči jednoznačně řeknou, jak jsme si vedli a jak nás hodnotí,“ řekl Hladík ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Muslimové jsou v Rusku občany druhé kategorie. Útok v Krasnogorsku byl profesionální, tvrdí bezpečnostní analytik Tomáš Šmíd

V průzkumech se lidovci pohybují okolo tří procent, což pro vstup do dolní komory nestačí, protože hranice je pět procent. To ale Hladíka neznervózňuje. „Letos nás čekají troje volby a uvidíme. Za rok, co jsem ministrem, jsem zvládl řadu věcí,“ řekl.

Lidovecký ministr vyjmenoval například ochranu půdního fondu, ochranu vody nebo zavedení dotace nazvané Oprav dům po babičce. Vymezil se také proti tomu, že by strana nebyla atraktivní. „Jednoznačně se ukazuje, že jsme středovou stranou pro mlčící většinu. Měli jsme zde covid, válku na Ukrajině, energetickou krizi a také ekonomickou krizi. Lidová strana má stoletou tradici a je jistotou, že drží jednoznačné hodnoty a nedovolí překotné a nepromyšlené změny,“ řekl Hladík.

Podle něj nejsou lidovci vidět kvůli tomu, že ministři nemají dost ostré lokty. „Málo se pereme za voliče a málo ukazujeme, co jsme prosadili a čemu jsme zabránili. Je to velká výzva pro nás všechny,“ řekl Hladík s tím, že KDU-ČSL rozhodně nedělá černou práci za vládní ODS. „Neděláme a dělat nebudeme. Jsme opravdu středová strana a nejsme tady pro podnikatele,“ dodal.

Ministr životního prostředí se poté pozastavil nad tím, že se na předsedu KDU-ČSL Mariana Jurečku snesla velká vlna kritiky za osekanou valorizaci penzí. Podle Hladíka s tím neměli přijít lidovci, ale spíše šéf státní kasy Zbyněk Stanjura z ODS. „Prosazovat takovou věc měl ministr financí a ne ministr práce a sociálních věcí. Udělali jsme zodpovědnou politiku, která se ale negativně odrazila ve vnímání voličů,“ uzavřel Hladík obhajobu práce lidovců ve vládě.

Tagy:
průzkum ODS volby KDU-ČSL vláda Rusko Tomáš Šmíd Petr Hladík Krasnogorsk ruská invaze na Ukrajinu