Bartošek: Lidovci doplácejí na vládu v pětikoalici. Nízké preference jsou daň za kompromisy

Za společné vládnutí v pětikoalici nejvíce platí lidovci, tvrdí místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). Z nízkých preferencí pod pětiprocentní hranicí žádnou radost nemá. Přesto podle něho nepřichází v úvahu, aby se KDU-ČSL slučovala do nové strany s ODS a TOP 09. Řekl to v podcastu Chuť moci Thomase Kulidakise. Do případné koalice s Andrejem Babišem by Bartošek nešel, ani kdyby to dokázalo zabránit vstupu SPD do vlády.

Svoboda slova je v Česku dostatečná a veliká, říká v podcastu Chuť moci Jan Bartošek. Připouští ovšem, že bránit diskusi je velmi nebezpečné a připomíná svou profesní zkušenost terapeuta lidí se závislostí na návykových látkách. „Čím více máte tabu a oblastí, o kterých se nebavíte, tím hůř,“ říká.

Pokud by kdokoli třeba v otázce války na Ukrajině měl pocit, že právo je na straně Ruska, má podle Bartoška možnost předložit argumenty. „Ať vysvětlí, že je Rusko v právu, že vraždí civilisty, útočí na nemocnice, útočí na porodnice, že útočí na paneláky, kde žijí děti a rodiny, ať zdůvodní, že má právo krást děti,“ říká Bartošek s tím, že on poté předloží zase své argumenty: „A já mu předložím důkazy, že to, co Rusko činí, vždycky stojí na začátku velkého průšvihu.“

K TÉMATU: Preference KDU-ČSL? Smutné, snažíme se odrazit ze dna, říká Talíř. Přál by si dynamický sjezd

Dlouhodobě nízké volební preference lidovců jsou podle něj daní za koaliční kompromisy. „Radost z toho nemám, co si tady budeme povídat,“ přiznává v podcastu. Strana podle něho příliš obhajovala kroky ministerstva financí místo toho, aby zdůrazňovala například úspěchy v resortu práce a sociálních věcí předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky.

Konkrétně zmínil třeba navýšení rodičovského příspěvku nebo diskutovanou reformu sociálních dávek. Ve věci konsolidačního balíčku byl Bartošek pro, aby se pětikoalice vrátila k otázce zrušené superhrubé mzdy. „Já jsem říkal, že úplně nejlepší řešení je návrat superhrubé mzdy. Což by přineslo do státního rozpočtu v současných penězích něco kolem 120 miliard,“ říká Bartošek. Považoval by to za spravedlivé řešení, protože nízkopříjmoví by neplatili nic a vysokopříjmoví v řádech tisícikorun. „Většinový názor v koalici prostě byl jiný. Já jsem to respektoval, ale je to určitá daň za koalici a za stabilitu,“ říká. Zrušení superhrubé mzdy před minulými volbami prošlo zejména hlasy ANO a ODS.

Podobně se pro Novinky.cz vyjádřil i bývalý předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Ten vidí začátek úpadku lidovců v momentu, kdy Jurečka vysvětloval, proč si stát může dovolit valorizaci důchodů. „Místo toho, aby přišel ministr financí za ODS, a řekl, musíme do toho říznout, protože je to rozpočtově neudržitelné, hájil ten krok předseda KDU-ČSL. To považuji za zásadní politickou chybu,“ řekl Bělobrádek.

Od poslance TOP 09 Ondřeje Koláře před pár dny zazněla výzva ke sjednocení ODS, TOP 09 a lidovců do velké strany, která by začala vyhrávat volby. S tím ale Bartošek zásadně nesouhlasí. „Jasně, že ne. Já jsem lidovec a chci, aby lidová strana byla silná a sebevědomá,“ říká s tím, že Kolář svůj návrh s nikým nekonzultoval: „Nevím, kde se to v jeho hlavě vylíhlo.“

Lidovci byli v předminulém volebním období součástí koalice s ČSSD a Babišovým hnutím ANO. A podle Bartoška učinili hořkou zkušenost. V případě, že by po příštích volbách byla na stole hypotetická možnost zabránit vládě za účasti SPD, znovu by podle Bartoška s hnutím ANO do vlády nešli. „Já si neumím představit spolupráci s Andrejem Babišem,“ říká.

Tagy: