Šojdrová nechá přepočítat výsledky eurovoleb. Jde mi o důvěru voličů, vysvětlila

Dosavadní europoslankyně Micheala Šojdrová (KDU-ČSL)

Co na to vaše peněženka 27.6.2024

Dělám to kvůli důvěře voličů, vysvětlila Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) pro CNN Prima NEWS, proč se rozhodla podat stížnost na výsledek voleb do Evropského parlamentu. Dosavadní lidovecké europoslankyni totiž k obhájení mandátu chybělo pouhých 600 hlasů, a tak chce nechat s ohledem na údajné chyby při započítávání preferenčních hlasů výsledky přepočítat.

Názor prý změnila kvůli důvěře voličů. „Ať už to přezkoumávání dopadne jakkoliv, je potřeba, aby byla důvěra voličů ve smysl voleb. To byl důvod, proč jsem dala návrh na přezkoumání, přestože z toho nemám radost,“ sdělila Šojdrová ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Babiš ukázal nacionalistickou tvář. Slovenští exparťáci kritizují šéfa ANO za odchod z frakce

Šojdrová svou stížností zpochybnila zvolení Ondřeje Koláře (TOP 09). Kolář byl šestka na kandidátce Spolu, Šojdrová devítka. Měla však více preferenčních hlasů a ke zvolení jí chybělo jen málo. Kandidát TOP 09 měl podle publikovaných výsledků eurovoleb 31 623 preferenčních hlasů, Šojdrová 32 447.

„Věřím, že nově zvolený poslanec Kolář by byl určitě dobrým europoslancem, nicméně jde o důvěru voličů,“ zopakovala svůj postoj Šojdrová ve vysílání. O přezkoumání prý mimo jiné usiluje i kvůli Kolářovi. „Já chápu, že se stane chyba, ale je potřeba prokázat i pro nově zvoleného pana poslance, že je tam právem,“ doplnila.

Volební dokumentaci si na základě podané stížnosti vyžádal Nejvyšší správní soud z řady českých okrsků. Z výzev zveřejněných na úřední desce soudu plyne, že si nejprve vyžádal volební dokumentaci ze tří volebních okrsků Zlínského kraje, a to ze Lhoty na Zlínsku, Uherského Brodu na Uherskohradišťsku a Horní Lidče na Vsetínsku. „Na základě dosavadních zjištění přistoupil k ověření přednostních hlasů udělených navrhovatelce i v dalších volebních okrscích,“ stojí v jednotlivých výzvách.

Vyjádření Šojdrové však popudilo Kateřinu Konečnou (KSČM). „Děkuji paní kolegyni, že chtěla, aby voliči měli důvěru ve volby. To je hezké, ale pak nechápu, jak je možné, že KDU-ČSL minulý týden schválila korespondenční volbu, protože ta důvěru zcela likviduje,“ rýpla si ve vysílání CNN Prima NEWS znovuzvolená europoslankyně.

Díky novele o korespondenční volbě, kterou poslanci schválili v pátek 21. června, budou moci Češi žijící v zahraničí už v příštích řádných sněmovních volbách využít hlasování poštou. To však podle Konečné rozporuje tajnost voleb. „Jestli občané někdy nebudou mít důvěru, tak je to právě kvůli tomu, že tahle vládní pětidemolice shání hlasy, kde může,“ shrnula předsedkyně komunistů.

Podle Šojdrové však s korespondenční volbou k žádnému porušení zásady tajnosti voleb nedojde. Argumentovala i tím, že tímto způsobem volí většina zemí Evropské unie. „Je to naprostý nedostatek důvěry v naše občany i v naše veřejné orgány, které to budou mít na starosti,“ vzkázala Konečné.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: ANO v europarlamentu vystoupí z Renew Europe i strany ALDE, vzkázal Babiš. Připojil důvod

Tagy: