Hlava na hlavě bez roušek a rozestupů. Lidé oslavili Mikuláše na přeplněném Staromáku

Staroměstské náměstí

Lidé oslavili Mikuláše na přeplněném Staromáku, zdroj: Facebook

Přestože letos byly oslavy Mikuláše na mnoha místech Česka zrušeny či omezeny, lidé v Praze si je během sobotního večera vyrazili neoficiálně užít na Staroměstské náměstí. Při té příležitosti se podívali na nasvícený vánoční strom a u otevřených stánků si dali svařák či punč. Během toho ale porušovali hned několik opatření, nedodržovali rozestupy a často ani neměli roušky.

V sobotu večer to na Staroměstském náměstí vypadalo, jako by pandemie koronaviru byla definitivně u konce. Na videu zveřejněném facebookovou stránkou Prague Morning jsou vidět davy lidí, které proudily po náměstí bez roušek i rozestupů, fotily se u vánočního stromu a v hloučcích pily punč či svařené víno. A to i přes to, že v Česku stále denně přibývají tisíce nakažených.

Kvůli blížícím se Vánocům si lidé chtějí navodit atmosféru, a tak vyráží do ulic podívat se na vánoční výzdobu. Pokud ale nebudou dodržovat opatření, hrozí podle odborníků rychlé zhoršení situace, a to ještě před svátky. „Lidé se chtějí podívat na Staromák, na krásný vánoční stromeček, ale prosím, aby opatření dodržovali. Jinak hrozí opět zpřísňování,“ varovala v pořadu Partie televize CNN Prima NEWS ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Zpět do čtvrtého stupně. Přijde zavírání?

Jak se navíc ukázalo během nedělního poledne, skóre v indexu rizika PES stouplo na 64 bodů, což odpovídá 4. stupni systému. To by mělo znamenat opětovné zavírání obchodů, restaurací i omezování shromažďování lidí.

Díky čtvrtečnímu přeskočení na třetí stupeň v PES se v Česku opatření výrazně rozvolnila. Otevřely se například restaurace a obchody a lidé se shlukují v mnohem větší míře. Tvoří se dlouhé fronty v obchodních domech a restaurace jsou kvůli rezervačním systémům přeplněné dříve, než do nich lidé přijdou. Často nesedí pouze čtyři u jednoho stolu a zůstávají v restauracích i po 22. hodině. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) tak označil situaci za vážnou a i on varoval před porušováním daných pravidel. Jinak podle něj nelze vyloučit to, že by se opatření mohla zase zpřísnit.

Tagy: