Hledáme nové domovy: Tomášek přežil vlastní smrt, Louisa při srážce s autem přišla o kotě

Navštívili jsme útulek Anidef - Žim, kde jsme měli možnost seznámit se s několika čtyřnohými krasavci a kráskami, které hledají domov. Jejich osudy většinou nezačaly šťastně, ale vy můžete udělat šťastnou jejich budoucnost.

Tomášek, ten, co přežil vlastní smrt

Tom doslova přežil svou vlastní smrt. Když ho našli, bezvládně ležel a vypadal, že je mrtvý. Byl velmi vyhublý. Měl hluboké, ošklivé rány, na přední pacce rozdrcené zápěstí plné hnisu. Na klinice bojoval o život dlouhých 11 dní. Poté se dlouhé měsíce léčil v útulkové karanténě, kde musel držet režim klidu a odpočívat. On má v sobě ale tolik života. Ležet hodinu denně na magnetoterapeutické podložce byl pro něj nadpejskovej výkon. Když se dostal z nejhoršího, bylo na řadě vyřešit jeho bolestivé a nefunkční zápěstí na přední pacce. Nejdříve byla doporučena operace, která by nefunkční a bolavý kloub znehybněla, zpevnila a Tomášek by se tak mohl o nohu opírat bez bolesti. V opačném případě hrozila amputace celé packy. ? Tomášek nadále podstupoval magnetoterapii, odpočíval a čekal na termín operace. Při předoperačních vyšetřeních nám veterinář volal, že by operaci momentálně zrušil. Tomáškovo kloub srostl tak, že se sám zafixoval, a i když není plně funkční, při chůzi i běhu již nebyl pro Tomáška bolestivý.

I když ho při běhu kloub na přední pacce trochu zlobí, pohyb miluje a je vděčný za každé minimum pozornosti. Hledá domov uvnitř, v teple. S pejsky se moc rád nemá, s fenečkou by se musel seznámit. Útulek by Tomáškovi doživotně hradil potřebné veterinární výlohy spojené s jeho zraněními.

Rocky láska musí být slepá

Domov hledá i dvanáctiletý Roky. O svého páníčka přišel. Je to kříženec ovčáka, který by na dožití moc potřeboval teplý pelíšek. Rocky bohužel nevidí a i špatně slyší. Je ale velmi hodný, bezkonfliktní.

Ella, třípackový papírový ovčák

Ella je krásná, větší německý ovčák s PP. Je to neskutečně hodná, chytrá a vnímavá fenka, která miluje kontakt se všemi lidmi. Potřebuje pravidelný nepříliš náročný pohyb, protože má jen 3tlapky a celodenní pobyt v kotci ji rozhodně neprospívá. Nedávno se naučila pohybovat s vozíčkem a už zvládne i klasické procházky. Zbožňuje plavání, občas není lehké ji vysvětlit, že nemá plavat tak daleko, proto je pro ni lepší plavat s vestičkou. Je to miláček, miluje lidi, má ráda děti, může jít do rodiny ideálně s přístupem na zahradu.

Ella vychází i s jinými pejsky, s těmi menšími si hezky hraje, toleruje i kočičky a jiná domácí zvířata. Je velmi bystrá a miluje hračky všeho druhu, nejvíc nás baví jí pozorovat, jak si je sama vybírá z hračkového koše a nosí postupně do pelíšku. Je jí 5 let, hlavou a chováním je to pořád rozverná, velmi optimistická mladice, co si užívá života. Samozřejmě je to domácí pes, v klidu spíš leží než sedí (má jen jednu přední packu) proto musí bydlet uvnitř v teple a ne venku. Je stoprocentně čistotná, tichá, neštěká, neničí, je prostě zlatá.

Párek - věčný smolař od bezdomovců

Brix je 4letý kříženec pravděpodobně holandského ovčáka, váží cca 30 kg. Je to krásný štíhlý a elegantní pes na dlouhých nohách, zpočátku trochu opatrný, ale po seznámení přátelský. Rád se pomazlí, hezky komunikuje, je velmi chytrý a učenlivý.

Brix měl od narození hned dvě smůly. Narodil se u bezdomovců, takže první týdny života mu chyběla jak pořádná výživa, tak socializace. Odtud putoval k nám do útulku, kde byl rodinou osvojen jako malé štěňátko. Jak dospíval, projevilo se několik zdravotních problémů, kterými bohužel trpí řada pejsků narozených kvůli nerozumnému množení. Má za sebou několik operací kloubů, v pravém lokti má instalované dva šrouby. Příčinou byly potíže s vývojem kloubů, díky kterým by byl, bez vysoce nadstandardní péče lékařů, odsouzen buď k utracení, nebo doživotním bolestem. Operace byly naštěstí úspěšné, nyní chodí a běhá bez potíží a na pohled ani není vidět, jak moc mu veterináři museli nožky "opravovat".

Je to velký mazel a svým lidem je rád pořád nablízku. Pánovi dává bezmeznou lásku a stoprocentní oddanost. Hlídá vše, co se kde šustne, každé otvírání dveří, každý zvuk. Monitoruje vzdušný prostor zahrady, odhání ptáky, nebo kočky, které nejsou součástí smečky. Přestože se snaží nahánět hrůzu a v srdci je to hlídač, je to velký dobrák, který by kuřeti neublížil. Našel nemocné kotě, které pánům ohlásil. Mladou kachnu, která přeletěla přes plot, sice vzal do tlamy jako hračku, ale neskousl a na povel pustil.

Bohužel kamenem úrazu, který ho nakonec i stál domov, jsou ostatní psi. K nám do útulku jej rodina, kde byl od štěňátka, vrátila kvůli konfliktům s druhým velkým psem v rodině, s nímž se nechtěl dělit o pána. Nejlépe by mu tedy bylo jako psímu jedináčkovi. Miluje a lépe důvěřuje ženám, k některým zejména vousatým mužům a kuřákům může mít zpočátku nedůvěru (patrně pozůstatek traumatu od bezdomovců).

Lex z řetězu

Lex se nám po roce vrací z adopce, protože jeden člen domácnosti se ho bojí. Je to naprosto úžasný mazlivý pes, miluje děti, všechny pusinkuje. Je zvyklý pouze v bytě, na zahrádku chodil nejradši jen se svými majiteli a pak chtěl hned zas dovnitř. Je čistotný, nic neničí, umí zůstat pár hodin sám doma. Hezky jezdí autem. Snášenlivost s konkrétními pejsky se musí vyzkoušet, na některé větší štěká, ale po seznámení se snese. Fenky bez problému.

Musíme se přiznat, že nám zůstává rozum stát nad tím, jak pes s takovým životem, který měl, může mít tak úžasnou povahu. Je to kříženec labradora s ovčákem, vážící necelých čtyřicet kilo. Žil pouze uvázaný na řetězu… na jaře, podzim, v létě, ale bohužel i v kruté zimě. Neznal procházky, mazlení, hraní, teplo domova… prostě nic. Za tu krátkou dobu, co je v útulku, už chodí s venčiteli ven a ti si moc chválí. Je to sice torpédo, které tahá na vodítku a skáče, ale divíte se? Musí vše prostě dohnat. Všem rozdat pusinky, všechno očuchat, poznat svět kolem sebe. Když ho vypustíme z kotce, vyskočí nám předními packami na ramena a začíná líbací proces.

Všichni psi k adopci

Okoralka, polodivoká bázlivka

V útulku také bydlí mnoho koček. Dlouhý rok v útulku čeká také Okoralka a to jen proto, že se narodila polodivoká a potřebuje čas. Neútočí, ani nekouše, jen se bojí. Pokud jí dáte čas a prostor, bude z ní jistě milá parťačka. Dostala se do útulku jako kotě a už je z ní dospělá kočička.

Luisa, srazilo ji auto a přišla o kotě

Jako třeba Luisa. Březí ji srazilo auto, měla velmi těžká zranění, otevřené zlomeniny, nejhorší ale bylo, že její koťátko nepřežilo, ona svůj život vybojovala.

Bolek

Desetiletý Bolek je velmi klidný a hodný kocourek, který bude vedle roztomilých koťat opomíjený. Moc by si ale přál svůj domov a pelíšek, kde by mohl něžně vrnět.

Archie

Archi je Pan Kocour! Není to už zrovna mladík, ale ještě má pořádný kus života před sebou. Jako už zkušený kocour ví, co chce, někdy má náladu na mazlení a to se chce nechat hladit a vrní blahem. Někdy nemá náladu nic moc... nebo se mu zrovna něco nezdá a to pak dá samozřejmě najevo. Prská a syčí,... no a když to nepomůže, tak musí i kousnout, to dá rozum. Proto mu hledáme domov s klidným prostředím, asi lépe bez dětí a se zkušeným člověkem, kde bude Archi moci být sám sebou. Věříme, že až bude ve svém prostředí, uklidní se a bude mít jen dobrou náladu. Dostane tento krásný černý kocour šanci dožít svůj život s člověkem, který ho bude mít rád takového, jaký je. Není to mazel pro děti, je to kocour samorost, s pravým kočičím aristokratickým temperamentem, kde jediným šéfem domácnosti bude on sám.

Všechny kočky k adopci

Kontakt Útulek Anidef - Žim

Vyplňte dotazník nebo rovnou volejte na telefonní číslo 736 769 601

Žim 59, 415 01 Žim

Moc děkujeme partnerovi pořadu - společnosti Druchema, která do útulku věnovala velké množství čistících prostředků a to hlavně z řady Green Wave, které jsou ekologicky rozložitelné a nezatěžují čističky odpadních vod.

Tagy: