Hluk, kouř či výkaly na klikách. Více než polovina Čechů někdy musela řešit spory se sousedy

Více než polovina Čechů už někdy řešila spory se svými sousedy.

Jak řešit sousedské spory?

Více než polovina Čechů už někdy řešila spory se svými sousedy. Sousedské vztahy nejčastěji poškozuje přílišný hluk, nevhodné chování, ale také spory o sousední pozemky nebo společné prostory. Za většinou hádek stojí dlouholeté křivdy. Každý osmý člověk se už kvůli sousedským hádkám stěhoval nebo o tom uvažuje.

Hlasitá hudba, nedopalky na balkoně nebo stěhování nábytku o půlnoci. Proti některým sousedským praktikám často nepomůže ani skoro povinná paneláková výbava, tedy špunty do uší. Podle nejnovějšího průzkumu sousedské spory někdy řeší více než polovina dotázaných.

ČTĚTE TAKÉ: Konec slevových letáků v Česku? Ministerstvo chce uvalit na řetězce poplatky, senioři se bouří

Nejčastěji jde o nadměrný hluk, nevhodné chování, spor o pozemek nebo zápach a nepořádek. „Už jsme ale došli i do stavu, kdy někteří sousedi mazali výkaly na kliky,“ řekla pro CNN Prima NEWS jednatelka portálu Sousedé.cz Jana Botero Vašková.

Častým prokletím panelových domů jsou klapající podlahy, u kterých to vypadá, že po nich chodí sousedé v nevhodné obuvi. „Plovoucí podlaha musí mít vždy podložku. Pokud použijete nějakou levnou, za pár let se rozpadne. Když se pak po té podlaze chodí, tak klape a zvuk se nese konstrukcí domu,“ vysvětlil podlahář Petr Vlasák.

Pokud se nedomluví vlastníci jednotek mezi sebou, popřípadě nepomůže družstevní výbor, řeší spory třeba strážníci. „Převažují hádky související s vleklými spory. Sousedé jsou na sebe navzájem hákliví třeba kvůli dávným křivdám, vyhrožují, urážejí se nebo se dokonce napadají,“ řekla mluvčí Městské policie Brno Markéta Skřivánková.

Někdy se ale sporům dá předejít. „Základem je uvědomovat si svůj podíl na konfliktu, i kdybychom měli třeba pravdu, tak nám nepomůže, když na vyjednávání jdeme nešikovně,“ řekl psycholog Jan Kulhánek.

Botero Vašková doporučuje obrátit se při řešení konfliktů na nestranného mediátora, který dokáže spory mezi sousedy utlumit. „Pokud ani to nezabere, je posledním řešením bohužel soud,“ dodala.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Průvan v peněženkách Čechů. Předčasné splacení půjčky se prodraží, spouští se nové podmínky

Tagy:
klika hudba Brno sousedé spory podlaha balkon podložka trestná činnost, právo a spravedlnost