Hnutí ANO svolá další mimořádnou schůzi. Opozice chce prosadit navýšení příspěvků na péči

Představitelé hnutí ANO

Co na to vaše peněženka (10)

Opoziční hnutí ANO podá návrh na svolání mimořádné schůze Sněmovny, na které by poslanci probrali navýšení příspěvku na péči. Oznámila to předsedkyně poslaneckého klubu hnutí Alena Schillerová. Příspěvek se podle ní nezvýšil od roku 2018 a hnutí už předložilo návrh na jeho změnu.

Hnutí ANO odevzdá potřebný počet podpisů nutných pro svolání mimořádné schůze v pátek, tvrdí  Schillerová. Poté musí předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová svolat jednání do pěti až deseti dnů. Ministerstvo práce a sociálních věcí chce příspěvek upravit k polovině roku.

ČTĚTE TAKÉ: Jurečka není první, kdo si hraje na poloboha, říkají experti. Koho dostihly skandály z večírků?

V říjnu příspěvek dostalo 372 tisíc lidí, před rokem o 8 600 méně. Vyplácí se od roku 2007. Postižení a senioři si za něj mají zaplatit opatrování v zařízení či doma. V současné době dostávají dospělí podle své závislosti na pomoci měsíčně 880, 4 400, 12 800 či 19 200 korun a děti 3 300, 6 600, 13 900 či 19 200 korun.

„Chceme ukázat, že tato vláda neřeší problémy obyčejných lidí, těch nejzranitelnějších,“ uvedla Schillerová. Dodala, že příspěvky na péči kvůli inflaci z posledních let neodpovídají realitě.

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce zvýšit příspěvky na péči zhruba o čtvrtinu. Nejpozději od července by se podle vyjádření ministra Mariana Jurečky (KDU-ČSL) mohly zvýšit buď všechny čtyři dávky dětem i dospělým, nebo tři nejvyšší částky dospělým a všechny čtyři dětem. Zvýšení ministr prosazoval už předloni a loni, koalice se na něm neshodla.

O zvýšení příspěvků usiluje Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP). Požadovala navýšení dávky od letošního ledna o deset procent. Spolupracovala i na návrhu opozičního ANO.

Jurečka chce, aby o příspěvku rozhodla vláda

Podle Jurečkova návrhu by se dospělým zvýšily buď všechny čtyři stupně dávky podle závislosti na pomoci, nebo jen tři vyšší. První stupeň by tak buď zůstal na 880 korunách, nebo by měl činit 2 000 korun. Další stupně by se dostaly na 5 500, 15 400 a 23 100 korun. U dětí by se měly upravit všechny částky, a to na 4 100, 8 200, 16 700 a 23 100 korun. Při zvýšení všech částek by podle ministra výdaje na příspěvky ročně vzrostly o 8,5 miliardy korun. Předloni se na příspěvcích vyplatilo 36,4 miliardy korun. Loni za deset měsíců to bylo bezmála 31 miliard korun, předloni za stejnou dobu téměř o 800 milionů korun méně.

Výši příspěvku stanovuje zákon o sociálních službách. Podle ministra je prosazení změn zdlouhavé a nepružné. Navrhuje, aby o částkách rozhodovala vláda. Stanovila by je v nařízení. Mohla by je upravovat, pokud by přírůstek cen překročil pět procent. Podobný postup je u životního minima. Umožnit to má novela zákona, kterou ministerstvo práce předloží. Na ni má hned navázat zamýšlené vládní nařízení s navrhovaným zvýšením dávek o čtvrtinu.

Ministerstvo práce navrhovalo loni na jaře původně uzákonění pravidelné valorizace dávky tak, aby rostla stejně jako zásluhový díl penzí. Koalice se na tom neshodla, záměr se z návrhu zákona vyškrtl.

Tagy:
Marian Jurečka Alena Schillerová ANO 2011 vláda Poslanecká sněmovna ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky