Experti: Jurečka není první, kdo si hraje na poloboha. Koho dostihly skandály z večírků?

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Měl by Marian Jurečka rezignovat?

Kauza ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) s vánočním večírkem v době tragické střelby na filozofické fakultě dala vzpomenout na obdobné skandály jeho politických kolegů. Politologové Lukáš Valeš a Jan Kubáček v rozhovoru pro CNN Prima NEWS připomněli, koho zábava stála politickou kariéru či post. Podle Valeše je ovšem Jurečkova kauza „bezkonkurenčně jednou z nejhorších za poslední tři volební období“. Kubáček na druhé straně přiblížil, jak si šéf KDU-ČSL může částečně zachránit pověst.

Jurečka rozhodně není v politické historii první, kdo si večírkem zadělal na skandál. V případě ministra práce se však podle politologů jedná o bezprecedentní okolnosti, tedy o masakr na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) v Praze a následnou Jurečkovu reakci, potažmo nereakci.

ČTĚTE TAKÉ: Policisté našli další dopis od střelce z univerzity. Vyloučili jeden z hlavních motivů

O své posty v souvislosti s večírky přišel v minulosti například poslanec hnutí ANO Milan Hnilička, který na svůj mandát rezignoval po účasti na oslavě v Teplicích v době koronavirových opatření. Stejná akce měla následky také pro krajského policejního ředitele Vladislava Husáka. „Šlo o pikantní záležitost jak ve vztahu k politikům, tak k policistům. Husáka to stálo kariéru krajského ředitele,“ připomněl pro CNN Prima NEWS Kubáček.

Na porušení vlastních hygienických opatření v době pandemie doplatil také ministr zdravotnictví Roman Prymula. Novináři ho nachytali po setkání v zavřené restauraci na Vyšehradě s tehdejším šéfem poslanců hnutí ANO Jaroslavem Faltýnkem. Brzy poté na svůj post Prymula rezignoval.

Trochu odlišným příkladem oslav, které se vymkly kontrole, jsou ty ve Sněmovně, jichž se účastnil šéf dolní komory Radek Vondráček (ANO). S kytarou v ruce byl zachycen, jak stojí na předsednickém pultíku a užívá si zábavy. Tehdejší opozice jeho konání kritizovala se slovy, že se jedná o „zneuctění daného místa“, a požadovala jeho rezignaci. K té nedošlo, Vondráček se však omluvil. Podle Kubáčka bylo takové chování nevhodné.

Smutná vizitka politiky

„Byla to hloupost, nedospělost. Šlo o hanobení Poslanecké sněmovny, jak uváděla opozice. S tím se ztotožňuji,“ podotkl Kubáček. Podle Valeše mají všechny výše zmíněné případy společného jmenovatele. „Čeští politici, a politici obecně, mají pravděpodobně dojem, že veřejnou funkcí, která by je měla zavazovat a potencovat k morálnějšímu jednání, jim umožňuje cítit se jako bohové, nadlidé. Za komunismu jsme tomu říkali papalášství,“ podotkl pro CNN Prima NEWS.

„Jsou to lidé, kteří mají privilegia. To, co Jurečka a předchozí zmiňovaní předvádějí, je hluboké nepochopení demokratické služby občanům. Je to průšvih, že lidé, které platíme ze svých daní, se chovají, jako by byli z jiné planety a neplatily pro ně normy a zákony. A místo toho, aby šli příkladem svým osobním a politickým životem, se chovají jako polobozi. Je to smutná vizitka nejen pro českou politiku,“ zdůraznil Valeš.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zabil se, prostřelil si hlavu, křičeli policisté. Zveřejnili nové video ze zásahu na fakultě

V Jurečkově případě je podle Kubáčka největší problém ten, jak se po celé akci zachoval. „Situace byla bezprecedentní. Byl to pro všechny šok, že se něco takového v Česku může stát. Kdyby se ministr poté omluvil – s tím, že situaci podcenil, zachoval se hloupě a je připraven vyzvat celostátní výbor KDU-ČSL aby o něm hlasoval – tak si lidé řeknou, že se k tomu postavil jako chlap. Následně by si to Jurečka musel odpracovat,“ nastínil scénář, k němž se mohl ministr uchýlit.

Místo toho však podle politologa Jurečka měnil scénáře toho, jak se v den masakru choval. „Přes Vánoce se pokusil vymlčet, následně několikrát oznámil část pravdy, aby se nakonec ukázalo, že na vánočním večírku svého resortu setrval do půl čtvrté ráno. Ukázalo se, že má ministr hroší kůži a k celé situaci přistupuje zbaběle, netaktně vůči veřejnosti a obětem,“ mínil Kubáček a doporučil, aby se v dalších tématech, který nyní nastanou, Jurečka „nesnažil kázat“.

Bezkonkurenčně nejhorší

Podobných prohřešků by se podle Valeše v české politické historii našla celá řada. „Minimálně za poslední volební období, tedy Sobotkovy, Babišovy a Fialovy vlády, je to bezkonkurenčně to nejhorší. Prymula i Hnilička okamžitě odstoupili, pro ně za podstatně příznivějších okolnostích. To, že Jurečka nebude rezignovat a premiér ho neodvolá jen ukazuje, že česká politická kultura klesá stále hlouběji a hlouběji,“ konstatoval.

Následně doplnil, že Jurečkova kauza je „exaktním příkladem, kdy by měl politik odstoupil“. „Jestli, že Prymula s Hniličkou odstoupili ‚jen proto‘, že se dopustili papalášských manýrů, tak u Jurečky je to umocněno tím, že byl médii přichycen při lži. Že místo, aby se chlapsky přiznal, že pochybil a omluvil se – a třeba poslal obětem finanční kompenzaci – tak se zachoval jako malý kluk, který je přistižený při rozbití okna,“ dodal Valeš.

Kubáček se domnívá, že kdyby Jurečka podal svou rezignaci, ukázal by, že je hráč. „Že je odvážný. Kdyby s touto strategií přišel, tak by ve výsledku spor vyhrál, protože by udělal silné gesto – a svého druhu by na to doplatil premiér, protože by ji zřejmě odmítl. Případně, kdyby chtěl Fiala zariskovat, odnesl by jeho rezignaci prezidentovi a následně by bylo na Petru Pavlovi, zda by ji přijal. Jurečkovi by to však vrátilo jistou autoritu a ze sporu by neodešel s úplně potřísněnou ostudou,“ doplnil.

Tagy: