Ministrem školství má být Vladimír Balaš, shodli se Starostové. V pondělí se setká s Fialou

Vladimír Balaš

Kdo bude nový ministr školství

Ministrem školství po Petru Gazdíkovi (STAN) se od července zřejmě stane poslanec STAN a ústavní právník Vladimír Balaš. Hnutí STAN v pátek po zasedání svého celostátního výboru oficiálně oznámilo, že navrhne Balaše do čela ministerstva školství. Se svým kandidátem už lídři Starostů seznámili Piráty, s nimiž kandidovali v loňským sněmovních volbách, a poté i premiéra Petra Fialu (ODS). V pondělí se Fiala s Balašem osobně sejde, uvedli STAN v tiskové zprávě.

Jak jako první informovala CNN Prima NEWS, náhradou Petra Gazdíka by měl být dvaašedesátiletý poslanec, právník a vysokoškolský učitel Vladimír Balaš. Hnutí STAN následně po zasedání svého celostátního výboru informace redakce potvrdilo, když oficiálně oznámilo, že Balaše skutečně do čela ministerstva školství navrhne.

V pondělí večer se předseda vlády setká na zámku v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem, který podle Ústavy členy kabinetu jmenuje na návrh premiéra. Fiala v pátek v Bruselu novinářům řekl, že jména kandidátů zná a konečné rozhodnutí STAN chce mít do pondělí, kdy má o Gazdíkově nástupci mluvit s prezidentem.

Balaš mluvil o reformách školství

„Máme před sebou nutné reformy školství, které nastartovali moji dva předchůdci a které jsou klíčové pro následující desetiletí. České národní bohatství je ve schopnostech a dovednostech našich lidí. Proto bychom měli naše děti dobře připravit na to, co budou v životě dělat, co budou skutečně potřebovat, a zejména na změny, s nimiž se budou muset vypořádat,“ sdělil Balaš. Česko by si podle něj mohlo vzít příklad třeba v systému vzdělávání v severských zemích.

Vicepremiér a šéf STAN Vít Rakušan uvedl, že vzdělávání je pro Starosty a nezávislé dlouhodobě strategickou oblastí. „Jsem proto rád, že jsme po Petru Gazdíkovi našli dalšího vysoce kompetentního kandidáta pro tento resort. Pan profesor Balaš má kromě profesního vhledu do problematiky vzdělávání také bohaté mezinárodní zkušenosti, které jemu i nám budou bezpochyby velmi užitečné při nadcházejícím evropském předsednictví,“ soudí Rakušan.

Tagy: