Sváteční peklo na dětských pohotovostech. V přeplněných čekárnách musela zasahovat i policie

Přetížené dětské pohotovosti, hodiny čekání i občasné konflikty vyvolané neukázněnými rodiči. Čekárny nemocničních pohotovostí praskají ve švech i během vánočních svátků. Zoufalí lékaři prosí pediatry, aby jim pomohli a nezavírali své ordinace.

Plná čekárna, kašel ozývající se z každého koutu. Takové sváteční dopoledne si asi nikdo nepředstavoval. Zoufalí jsou z toho nejen lékaři, ale i rodiče marodících ratolestí, kteří se musí obrnit trpělivostí.

„Na své ošetření musí malí pacienti s rodiči čekat i několik hodin. Denně máme na pohotovostních ambulancích i přes 300 dětí,“ uvedla mluvčí Fakultní nemocnice Brno Veronika Plachá. Vedoucí lékař pohotovostní služby Dětské nemocnice v Brně Jakub Pecl dodal, že za prosinec letošního roku bylo ošetřeno přes tři tisíce pacientů. „Pro srovnání s předchozími roky je to o 25 až 45 procent více,“ doplnil.

Hodiny čekají na ošetření

„Malá má od pátku přes 39 °C horečky a v pusince se jí udělaly boláky. Počítáme, že tak dvě až tři hodinky si u doktora počkáme,“ uvedli starostliví rodiče. Nebyli však jediní, kteří trávili nekonečné hodiny na pohotovosti. „Už dvě hodiny čekáme a holčička má už čtyři dny vysokou teplotu a silný kašel,“ sdělili další.

Ne každý rodič ale zvládl dlouhé čekání s nadhledem. Už několikrát musela zasahovat i policie a rozlícený doprovod pacientů ukáznit. Nemocnice žádá rodiče i děti, aby při návštěvě pohotovosti poctivě nosili respirátor. Obrátila se také s prosbou na pediatry, aby v době epidemie nezavírali své ambulance a snížili současný tlak na pohotovost.

„Spoléhám na kolegialitu praktických lékařů, že s péčí vypomohou i mezi svátky, ať už ve svých ordinacích nebo na lékařské pohotovostní službě,“ sdělil Pecl. Přestože je v Jihomoravském kraji 207 registrovaných dětských lékařů, kteří se mají podle vyhlášky podílet na odsloužení pohotovosti, je tuto povinnost, která není nijak vymahatelná, ochotno plnit pouhých šest procent z nich.

Tagy: