Hodně divoký začátek. Čeští hokejisté zahájili MS výhrou nad Slovenskem, derby mělo náboj

Čeští hokejoví reprezentanti začali mistrovství světa úspěšně, v Rize porazili Slovensko 3:2. V divokém zápase se prosadil dvougólový střelec Lukáš Sedlák, velkou chybu při jedné ze soupeřových tref naopak předvedl brankář Šimon Hrubec. Derby bývalých federálních bratrů bylo hlavně na začátku plné střetů a potyček.

Bylo to pořádné drama, plné emocí. Všech pět branek padlo v úvodní třetině, Češi na startu šampionátu dvakrát prohrávali. Nakonec to pro ně dopadlo dobře, ale že to byly nervy!

V úvodu prověřili Škorvánka Jordán a Kubalík, ve 4. minutě se před slovenskou brankou strhla potyčka, z které sudí Fernandez a Schrader potrestali pouze Chytila. A Slovensko v přesilové hře otevřelo skóre: Kňažko nabil na levý kruh Chromiakovi, který se přes stínícího Regendu trefil k bližší tyči Hrubcovy branky.

Za 106 sekund bylo vyrovnáno. Chytil rozjel přečíslení tři na dva, Červenka si vyměnil puk s Kubalíkem a nejproduktivnější hráč minulého MS si připsal první bod. V polovině úvodní části se ale Slováci vrátili kuriózně do vedení po Hrubcově zaváhání. Po Rosandičově nahození od modré čáry si český gólman přihrál hokejkou puk pod sebe, aby jej přikryl, ale puk mu projel mezi betony do branky.

I dál to šlo v rychlém sledu, fanoušci si nemohli ani na chvilku oddechnout.

Ve 13. minutě trefil Koch zákrokem ramenem na hlavu Chlapíka, což sudí nevyhodnotili jako faul a poslali na trestnou lavici pouze mstitele Kempného. Přesto se brzy radovali Češi. Sedlák totiž v oslabení převzal puk od Fleka a po objetí branky poslal puk o Škorvánkův levý beton do branky.

Na druhé straně zahrozili Hudáček a z dorážky Okuliar. Vzápětí fauloval Rosandič kolenem na koleno Černocha a od rozhodčího po revizi videa dostal trest na pět minut a do konce utkání.

Češi se do náskoku dostali hned po 11 vteřinách dlouhé přesilovky. Tomášek přenesl hru z levého kruhu na pravý na Kubalíka, který před brankou našel Sedláka. Nejlepší hráč extraligové sezony na nic nečekal a rychlým obratem kolem branky usměrnil puk za Škorvánka.

Ještě krátce před první pauzou tečoval Košťálkovu střelu Chlapík a Slovákům pomohla horní tyč. Branková konstrukce pak zacinkala ještě několikrát, třeba po pokusech Zbořila a Chytila.

Ramsayho tým byl blízko vyrovnání v 45. minutě, kdy Hrubec vytěsnil Cehlárikovu střelu z levého kruhu lapačkou a puk se před odkrytou brankou odrazil od Pánikových bruslí těsně mimo. O chvíli později kryl český gólman i Sukeľovu střelu.

Češi pak ještě měli několik šancí na pojištění náskoku, další gól už ovšem nedali. A v závěrečné power play soupeře uhájili těsný náskok, když si Hrubec poradil i se střelami Hrivíka a Pánika.

Češi tak ve federálním derby uspěli na velké mezinárodní akci popáté za sebou, naposledy padli poměrem 1:3 v semifinále MS v roce 2012 v Helsinkách. V dalším zápase základní skupiny B se v lotyšské metropoli utkají v neděli od 19:20 SELČ s Kazachstánem.

Branky a nahrávky: 7. Červenka (D. Kubalík, Chytil), 14. L. Sedlák (Flek, Kundrátek), 19. L. Sedlák (D. Kubalík, Tomášek) - 5. Chromiak (Kňažko, Cehlárik), 11. Rosandič (Lantoši).

Rozhodčí: Fernandez (USA), Schrader (Něm.) - Briganti (USA), Kroyer (Dán.).

Vyloučení: 3:1, navíc Rosandič (SR) 5 min. a do konce utkání.

Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 7800.

Česko: Hrubec - Kundrátek, Kempný, Košťálek, T. Dvořák, J. Zbořil, Jordán, Knot, Němeček - D. Kubalík, Chytil, Červenka - Smejkal, M. Špaček, Chlapík - Tomášek, L. Sedlák, Sobotka - O. Beránek, Černoch, Flek. Trenér: K. Jalonen.

Slovensko: Škorvánek - P. Koch, Kňažko, Grman, M. Ivan, Rosandič, Jánošík, Gajdoš - Pánik, Hrivík, Kelemen - L. Hudáček, M. Sukeľ, Cehlárik - Chromiak, Tamáši, Regenda - Okuliar, Čacho, Lantoši. Trenér: Ramsay.

Tagy:
Slovensko hokej sport Šimon Hrubec Lukáš Sedlák Mistrovství světa v ledním hokeji