Klok o angažmá v Rusku: Češi mě odsuzují, jejich zprávy ale neřeším. Chci si užívat hokej

Češi mě odsuzují a píší mi naštvané zprávy, ale odejít do Ruska bylo mé rozhodnutí a chci zde jen hrát hokej. V rozhovoru pro ruský deník Sport-Express to řekl hokejový obránce Lukáš Klok. Ten patří mezi hrstku Čechů, kteří se navzdory válce na Ukrajině rozhodli pro angažmá v KHL, a zavřeli si tak dveře do reprezentace.

Klok v rozhovoru pro ruský Sport-Express řekl, že „ne všichni byli z jeho rozhodnutí rádi“. „Lidé v České republice čtou noviny a odsuzují mě, ale je to moje rozhodnutí. Moje rodina to přijala a chápe mě. Chci jen hrát na té nejvyšší úrovni a užít si hru, kterou miluji,“ řekl hokejista, který zamířil do Nižněkamsku.

„Požádal jsem Igora Larionova (šéfa klubu), aby o mém přestupu do Ruska nepsal, jinak bych čelil vlně nenávisti. V Česku na to stejně přišli a poté jsem dostal hodně naštvaných zpráv na sociálních sítích. Ale nezajímá mě to,“ komentoval dále český bek.

Donedávna patřil do národního týmu, kvůli přesunu do Ruska se mu však dveře do reprezentace zavřely. Nezahraje si tak na šampionátu v příštím roce konajícím se v Praze a Ostravě. „Respektuju rozhodnutí svazu, ale tam zase musí respektovat naše rozhodnutí,“ pokračoval Klok v rozhovoru pro ruský sportovní deník.

V návaznosti na to padla otázka, zda slyšel o trojici zámořských hráčů, kteří nyní dostali ruské občanství. Jedná se o Američana Brennana Menella a Brendana Leipsica s Camem Leem z Kanady. „Zajímalo by mě, zda vlastně umí rusky,“ reagoval Klok a vysvětlil, že přijetím občanství pomohou svým týmům, neboť se nezapočítávají do kvót pro cizince.

O válce na Ukrajině, kterou Rusko loni v únoru započalo invazí, v rozhovoru nepadá ani zmínka.

Šulák se pustil do Haška

V ruské KHL budou mimo Kloka z Čechů v nadcházející sezoně hrát i další někdejší reprezentanti. Letos do soutěže míří také David Sklenička, již nějaký čas zde působí Libor Šulák a Dmitrij Jaškin. Zajímavý způsob zvolil Ostap Safin. Hokejista s ruskými kořeny vyrůstající v Česku se totiž vzdal českého občanství, aby získal to ruské a měl do KHL snazší cestu. Uplynulou sezonu v KHL strávil také Rudolf Červený, o jehož dalším angažmá ale není jasno.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Spor hokejových ikon Dominika Haška a Vjačeslava Fetisova

Šulák minulý týden rovněž poskytl rozhovor pro Sport-Express, kterému řekl, že v Rusku mu „nikdo nic špatného nedělá“. „Všechno mi vyhovuje. Prostě hraju hokej,“ vysvětloval svoji pozici Šulák.

Kromě toho se opřel do legendárního brankáře Dominika Haška, který mimo jiné kritizuje české hráče, kteří v době války na Ukrajině míří do Ruska, a obecně platí za jasného zastánce Ukrajiny. „Nevím, co má Hašek v hlavě,“ pravil stručně Šulák.

Jeho výrok vyvolal v Česku emoce. Haška se zastal například bývalý slavný útočník Jiří Hrdina. „Jsem moc rád, že je mu v Rusku dobře a nic se mu neděje. Prý neví, co se Haškovi honí hlavou. Wow, ty jelito, co se asi honí hlavou tobě, když vidíš, co ruští teroristi provádí na Ukrajině? Ty už nemáš v českým nároďáku nikdy co dělat, ty bezmozku. Bych blil,“ adresoval Šulákovi Hrdina.

Tagy:
válka rozhovor Dominik Hašek KHL hokej přestup Česko sport Rusko Lukáš Klok Libor Šulák Kontinentální hokejová liga ruská invaze na Ukrajinu