Kdo podporuje Putinovu válku? Dopingová krasobruslařka, šachový velmistr i kapitán sborné

Ruští sportovci v minulosti i během uplynulých let v řadě disciplín excelovali, obzvláště zimní sporty bývají jejich doménou. Mnozí z nich se ale ve světě stali nežádoucími kvůli své podpoře války na Ukrajině. Tím, že se zastávají invaze vyvolané prezidentem Vladimirem Putinem, čelí sankcím a nemožnosti vycestovat na Západ. Ukrajinci nyní zveřejnili seznam ruských a běloruských sportovců, kteří se kvůli svému schvalujícímu postoji k invazi zařadili mezi persony non grata.

Legendární hokejisté, veleúspěšní biatlonisté, sběrači cenných kovů z krasobruslení, ale i třeba fotbalisté, zápasníci či šachisté. To je jen malý výčet z plejády ruských a běloruských sportovců, kteří se rozhodli veřejně podporovat válku na Ukrajině. Jejich seznam nyní zveřejnila Ukrajina prostřednictvím svého ministerstva mládeže a sportu.

Příkladem za všechny budiž Vjačeslav Fetisov, legendární hokejista a někdejší kapitán sovětského národního týmu, kterému se přezdívalo rudá mašina. U bývalého lídra sovětské sborné to úplně nepřekvapí, neboť je už léta poslancem ruské Státní dumy a je považován za Putinova osobního přítele. V nedávném rozhovoru pro CNN Prima NEWS tato slova potvrdil. Před časem hlasoval pro uznání separatistických regionů na Ukrajině – Doněcké a Luhanské oblasti – a dalších oblastí, které Moskva stihla během války dobýt, za součást Ruska.

Nečekaná není ani podpora další hokejové legendy – někdejšího brankáře sborné a dnes prezidenta Ruské hokejové federace Vladislava Treťjaka. I on je stejně jako Fetisov poslancem Státní dumy za stranu Jednotné Rusko, která pevně stojí za Putinem. Treťjak nedávno pobouřil Západ výrokem, že se prý „žádnému Ukrajinci v Rusku nic nestalo“, jak informoval například ukrajinský web Obozrevatel.

Z aktivních hráčů podle ukrajinského ministerstva válku podporují třeba Anton Bělov či Michajl Anisin. Prvně jmenovaný měl podle ukrajinského resortu veřejně schvalovat válku a vyzdvihovat Putina za jeho „vůdčí schopnosti“. Mezi podporovateli lze podle Ukrajinců nalézt třeba i Andreje Kovalenka, který mimo jiné trápil českou obranu na olympiádě v Naganu.

Z hokeje se přesuňme na jiný sport na ledě. Rusové léta dominovali krasobruslení a jejich reprezentanti sbírali jeden cenný kov za druhým. Mezi Putinovy příznivce i nadále patří třeba světově proslulý Jevgenij Pljuščenko, který na začátku války na svém instagramovém účtu napsal, že doufá v brzký konec konfliktu, ale že zároveň „věří ve svého prezidenta“.

Terčem protiruských sankcí se stala i Taťjana Navková. Vedle toho, že je držitelkou mnoha zlatých medailí, je také manželkou Putinova mluvčího Dmitrije Peskova. Na seznamu se ocitla i talentovaná, leč dopingovým skandálem provázená mladá krasobruslařka Kamila Valijevová. Sedmnáctiletá dívka má za sebou aféru s dopingem krátce před olympijskými hrami v roce 2022, kde i přesto startovala a nakonec zajistila ruskému týmu zlato v soutěži družstev. O případu CNN Prima NEWS informovala ZDEUkrajinci jí vyčítají, že se účastní akcí spjatých právě s Putinem.

Na seznamu je i slavný šachový velmistr

Ukrajinci na svůj seznam zařadili také známé biatlonisty. Například bývalého úspěšného ruského reprezentanta Antona Šipulina, který je také členem Putinova Jednotného Ruska a od roku 2019 poslancem. Někdejší biatlonový tahoun Rusů byl aktivním zastáncem myšlenky, aby Rusko uznalo nezávislost separatistů z Doněcké a Luhanské oblasti, kteří od roku 2014 bojovali s podporou Moskvy proti Kyjevu. Na ukrajinský seznam se dostali rovněž Eduard Latypov a Alexander Loginov, jejichž problémem je, že jsou jako aktivní sportovci pod kontrakty s ruskou armádou.

Politickou kariéru si vybral i proslulý šachový velmistr Anatolij Karpov, který je též poslancem za Jednotné Rusko. I on se zastává Putina ve věci invaze na Ukrajinu a před časem také volal po uznání nezávislosti samozvaných republik na ukrajinském Donbasu.

Američan jedním z největších zastánců invaze

V posledních dnech se hovoří o gestu ukrajinské šermířky Olhy Charlanové. Ta po zápase s Ruskou Annou Smirnovovou odmítla soupeřce podat ruku kvůli válce na Ukrajině. CNN Prima NEWS o tom informovala ZDE. A právě Smirnovová se na ukrajinském seznamu příznivců války objevila taktéž.

Dostal se na něj také celý ruský národní tým judistů. Všichni jeho členové jsou totiž oficiálně příslušníky ruských ozbrojených sil. Za ruskou invazi se postavil rovněž boxer Alexander Povětkin, který se před lety utkal v titulovém zápase i s ukrajinskou legendou Vladimirem Kličkem, mladším ze slavných bratří.

Případem jako z jiného světa je pak MMA zápasník Jeff Monson z USA, jenž však před časem získal ruský pas. Kvůli tomu a své náklonosti k Putinovi se dokonce vzdal amerického občanství. A dnes patří k největším zastáncům invaze. „Každý před šesti měsíci říkal: ‚Rusko je špatné, Rusko napadá Ukrajinu.‘ Ne, Rusko přišlo zachránit lidi z Donbasu,“ tvrdil mimo jiné před časem Monson. Podle Ukrajinců dokonce zmínil, že by klidně odešel bojovat na frontu.

Tagy:
válka Vladimir Putin invaze Vjačeslav Fetisov hokej krasobruslení sport Rusko krasobruslař Kamila Valijevová Jevgenij Pljuščenko ruská invaze na Ukrajinu Vladislav Treťjak Jeff Monson Anton Bělov Kamila Valerjevna Valijevová