Hokejový svět truchlí. Zemřel legendární brankář Chicaga a člen Síně slávy NHL

Hokejový brankář Tony Esposito, který bojoval s rakovinou slinivky, zemřel podle prohlášení klubu Chicago Blackhawks v úterý ve věku 78 let. V Národní hokejové lize (NHL) působil jako brankář 16 sezón a stal se i členem její Síně slávy. V roce 2017 byl zařazen na seznam 100 nejlepších hráčů NHL.

„Truchlíme spolu s jeho ženou Marilyn, syny Markem a Jasonem a vnoučaty Lauren a Kamryn. A oslavujeme Tonyho život a jeho přínos pro Blackhawks a komunitu,“ uvedl majitel Blackhawks Rocky Wirtz.

Komisař NHL Gary Bettman ve svém prohlášení řekl, že NHL, Chicago Blackhawks a město Chicago ztratily milovaného člena hokejové rodiny. „Od svého příchodu do města koncem šedesátých let přes slavnou hráčskou kariéru a desetiletí jako ikona klubu zanechal Tony během 52 let nesmazatelnou stopu. A to jak na ledě, tak v komunitě,“ podotkl Bettman.

Esposito v NHL působil jako brankář 16 sezón, a to v letech 1968 až 1984. Začínal v týmu Montreal Canadiens, se kterým hned v první sezóně 1968–⁠69 získal Stanley Cup. Poté přestoupil do týmu Blackhawks, kde odehrál zbylých 15 sezón své kariéry v NHL.

100 nejlepších hráčů NHL

Legendární gólman byl šestkrát členem All-Star NHL, z toho pětkrát v řadě v letech 1970 až 1974. Třikrát získal Vezina Trophy pro nejlepšího brankáře ligy, a to v letech 1970, 1972 a 1974. V roce 1970 byl vyhlášen nejlepším nováčkem NHL.

Do Hokejové síně slávy NHL byl uveden v roce 1988, čímž následoval svého staršího bratra Phila Esposita, který se jejím členem stal o čtyři roky dříve.

Espositovo číslo 35 Blackhawks vyřadili 20. listopadu 1988. V roce 2017 se Esposito dostal na seznam 100 nejlepších hráčů NHL. „Tony byl jednou z nejdůležitějších a nejpopulárnějších postav v historii série, která se blíží ke svému 100. výročí,“ řekl majitel Blackhawks Wirtz.

„Čtyři generace naší rodiny – můj dědeček Arthur, můj otec Bill, můj syn Danny a já – byly požehnány pracovní morálkou brankáře Síně slávy, ale především jeho samotnou přítomností a duchem. Je to smutný den pro Blackhawks a celý hokej. Ale s jeho skvělou rodinou oslavme dobře prožitý život. Prapor Tonyho Esposita bude navždy součástí United Center, stejně jako jeho odkaz superhvězdy na ledě i mimo něj,“ dodal šéf klubu.

Tagy: