Zemřel legendární ruský hokejista Berezin. Kaberlemu přihrál na první gól v NHL

Ve věku dvaapadesáti let zemřel někdejší ruský hokejový útočník Sergej Berezin. Svoji zemi reprezentoval na čtyřech mistrovstvích světa, zimních olympijských hrách v roce 1994 a světovém poháru o dva roky později. Ve své době patřil k nejproduktivnějším střelcům v NHL. O úmrtí levého křídelníka informovaly bez uvedení příčiny oficiální stránky NHL. V nejprestižnější soutěži světa hrával například s Tomášem Kaberlem a připravil mu jeho první gól.

Zprávu o smrti hokejové legendy zveřejnila na sociální síti X asociace NHLAA. „Jsme neuvěřitelně zarmouceni zprávou o náhlém úmrtí Sergeje Berezina. Naše myšlenky jsou v této těžké době s jeho rodinou a přáteli,“ napsala.

Berezin zahájil svou profesionální kariéru v Rusku, kde hrál za CSKA Moskva. Do NHL vstoupil v roce 1994, kdy ho draftoval tým Toronto Maple Leafs, ve kterém strávil pět sezón. „V historické tabulce střelců play-off mu patří 32. místo,“ připomněl na sociální síti X jeho bývalý tým.

Berezin se těšil velké oblibě i ve své domovině. Byl prvním autorem hattricku v historii ruské hokejové reprezentace od rozpadu Sovětského svazu. Podařilo se mu to na mistrovství světa v hokeji v roce 1995 ve Švédsku v utkání proti Švýcarům.

ČTĚTE TAKÉ: Příběhy z finále NHL. Bruslící smůla, trenér-čekatel, rodinná kletba i velké finské poprvé

Během své kariéry v NHL hrál také za týmy Phoenix Coyotes, Montreal Canadiens, Chicago Blackhawks a Washington Capitals. Jeho nejlepší sezóna byla v letech 1998-1999, kdy vstřelil 37 gólů a nasbíral celkem 59 bodů, připomíná zpravodajství CBC.

V roce 1998 se dostal do povědomí i českých hokejových fanoušků, když napomohl českému hráči Tomáši Kaberlemu k jeho prvnímu gólu v NHL.

Berezinova kariéra v NHL skončila v roce 2003. Po odchodu z NHL hrál ještě několik sezón v Evropě, než definitivně ukončil svou profesionální hokejovou kariéru.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Fotbalovou legendu Baggia napadli v jeho vile. Mám pár modřin, musím ale překonat strach, řekl

Tagy:
úmrtí Rusko hattrick hokej NHL Sergej Berezin Tomáš Kaberle