Hollywood fušuje do fotbalu. Herec Reynolds má velké plány s klubem z páté ligy

Že jste o Wrexhamu nikdy neslyšeli? Již dlouhá léta je tento velšský klub trochu v zapomnění, přitom je třetí nejstarší fotbalovou organizací na celém světě. Obří tradice nekoresponduje s postavením týmu, který hraje až pátou anglickou ligu. Dávná sláva se však má nyní oprášit. Do klubu se totiž chystají vstoupit hollywoodské hvězdy Ryan Reynolds a Rob McElhenney, které z Wrexhamu plánují udělat globální značku.

Američané se poslední dobou do fotbalového prostředí na Britských ostrovech hrnou. V nejvyšší soutěži – Premier League – hned šest z 20 klubů aspoň z části patří majitelům ze zámoří.

Velšský Wrexham pohybující se na 14. příčce v páté anglické lize, který byl založený už v roce 1864, možná na první pohled nepůsobí jako atraktivní koupě. Ale kdo ví, co všechno se nyní „mrňousovi“ může povést. Od roku 2011 vlastní klub fanoušci, ale už brzy pravděpodobně dojde ke změně. Zálusk na Wrexham si udělal Ryan Reynolds, známý herec, který hrál například ve filmu Deadpool, spolu s Robem McElhenneym. Ten zase zazářil v několika seriálech, věnuje se také scenáristice a režii.

„Je to třetí nejstarší klub na světě, nevidíme tedy důvod, proč by nemohl být globálně přitažlivý,“ uvedl Reynolds.

„Mají k tomu pozitivní přístup, jsou si plně vědomi toho, co klub znamená a moc dobře ví, čeho chtějí dosáhnout,“ ocenil přístup zájemců současný prezident Wrexhamu Dixie McNeill. „Po té době pod vedením fanoušků je, myslím, čas na to, aby se klub posunul kupředu,“ dodal.

Duo by rádo ze „zapomenutého“ týmu udělalo celosvětově známou a výdělečnou sílu. Jak na to? Celky z Premier League mají gigantické příjmy z vysílacích práv. Na částky v řádu miliard mohou kluby z nižších úrovní zapomenout a asi není reálné, že by se Wrexham po příchodu nových majitelů vzchopil natolik, aby za několik let postoupil na nejvyšší úroveň.

I když… Jeden britský bookmaker ohodnotil šanci Wrexhamu na postup do Premier League do roku 2026 kurzem 20 ku 1.

Let vzhůru pyramidou anglického fotbalu v minulosti ukázal například Bournemouth, i když ne tak raketový, jaký by musel předvést velšský tým. Mezi smetánku se dostal ze čtvrté nejvyšší soutěže za šest let.

Finance může vygenerovat dokument

Reynolds a McElhenney nemusí za koupi zaplatit ani penci. Ale zavázali se s sebou přinést finanční injekci v hodnotě 2 milionů liber, tedy skoro 60 milionů korun. Ty půjdou do renovace zázemí stadionu Racecourse Ground, kde „Červení draci“ hrají, zároveň je v plánu posílit hráčský kádr. Potenciální slavní vlastníci zkrátka chtějí vytvořit atraktivní prostředí, které by se mělo stát podhoubím po velký příběh. A ten by měl být součástí dokumentu.

Filmové hvězdy totiž doufají, že jejich příchod, který má započít novou éru, pomůže přilákat pozornost streamovacích platforem, ať už Netflixu, nebo Amazonu. Díky právům za případný seriál mapující osud Wrexhamu by mohl klub vydělat pořádný balík a zároveň by se mohli hrnout noví sponzoři.

V posledních letech se na „ostrovech“ zrodilo několik vydařených dokumentů o fotbalových klubech. Dění v Tottenhamu Hotspur a Manchesteru City zprostředkovala veřejnosti společnost Amazon Prime Video v sérii All or nothing, Netflix si zase vzal na starost Sunderland v seriálu Sunderland 'Til I Die.

Podle analytika Richarda Broughtona může jeden hodinový díl seriálu přinést několik set tisíc liber. Pokud by si například Wrexham v čele s Reynoldsem a jeho kolegou účtoval 300 tisíc za jednu epizodu, přičemž tento formát dokumentů čítá aspoň osm dílů, mohly by se jim vrátit investované peníze.

Zatím není na sto procent jisté, jestli Reynolds s McElhenneym do organizace ze severního Walesu vstoupí, ovšem z hlasování fanoušků Wrexhamu – ve kterém se 75 % vyjádřilo pro příchod dvojice – je jasné, že by šlo o vítaný krok.

Pokud se tak ale skutečně stane, bude zaděláno na pohádkovou story.

Tagy:
Hollywood Premier League herec Netflix Amazon Prime Video Netflix Ryan Reynolds fotbal sport Wrexham AFC Rob McElhenney Dixie McNeill Amazon.com Manchester City FC Tottenham Hotspur FC Ryan Reynolds Wrexham