Malé Portugalsko uprostřed Anglie. Wolves teď plánují přitáhnout i „Zlatého chlapce“

Anglické fotbalové prostředí platí již dlouhá léta za multinárodní společenství. Jednotlivé týmy jsou poskládány z hráčů z různých koutů světa, domácích je v klubech menšina. Výjimku netvoří ani Wolverhampton. Ten je však z tohoto pohledu velmi specifickou organizací, neboť hned devět jeho fotbalistů pochází z Portugalska. A brzy by k nim mohl přibýt další zástupce země z Pyrenejského poloostrova.

Odvíjí se to od jednoho prostého faktu. Tým vede od roku 2017 portugalský trenér Nuno Espiríto Santo, který si ho tvoří k obrazu svému.

A nutno říct, že úspěšně. Vždyť když „Vlky“ přebíral, hráli druhou ligu – Championship. Hned po postupu do Premier League skončil nováček na sedmém místě, stejnou pozici zopakoval i v dalším ročníku a v této sezoně zatím drží devátou příčku.

Úspěšnou portugalskou osu tvořenou brankářem Ruiem Patríciem, Joaem Moutinhem, Nélsonem Semedem nebo Rúbenem Nevesem má podle zpráv z „ostrovů“ v lednu rozšířit středopolař Renato Sanches.

Portugalci ve Wolverhamptonu:

  • Nuno Espírito Santo (trenér), Rui Patrício (brankář), Roderick Miranda (stoper), Nélson Semedo (obránce), Rúben Neves (záložník), Joao Moutinho (záložník), Vitinha (záložník), Pedro Neto (křídelník), Daniel Podence (křídelník), Fábio Silva (útočník)

Sanches je stejně jako Moutinho s Patríciem členem zlatého kádru Portugalců z mistrovství Evropy v roce 2016, které se konalo ve Francii. V době, kdy se zrodil tento triumf, tehdy 19letý Sanches čerstvě patřil Bayernu Mnichov, kam přestoupil z Benfiky Lisabon. I díky svým výkonům na Euru získal za rok 2016 ocenění Zlatý chlapec, které každoročně putuje do rukou nejlepšího hráče z Evropy ve věku do 21 let.

Velký talent se ale v Německu neprosadil podle představ bavorského celku, a tak po roce zamířil na svoji první expedici do Premier League – formou hostování se stal hráčem Swansea. Jenže i angažmá ve velšském celku mělo k ideálu daleko, navíc druhou polovinu sezony Sanchesovi pokazilo zranění zadního stehenního svalu. Jeho nejpamátnější chvílí v dresu „Swans“ tak byl okamžik v zápase proti Chelsea, kdy nahrál směrem k reklamnímu LED panelu v domnění, že jde o spoluhráče.

Ročník 2018–2019 strávil v bundeslize, pak přestoupil do francouzského Lille, kde znovu rozkvetl. Začíná tak o něj být zájem na jiných evropských adresách. O slovo se mocně hlásí právě Wolverhampton.

Je jasné, že Lille Sanchese, který má smlouvu do roku 2023, nepustí jen tak. Ostatně tým z Francie musel Bayernu zaplatit přes 650 milionů korun.

Espírito Santo by však moc rád svoji rozsáhlou portugalskou „vlčí smečku“ ze stadionu Molineux ještě posílil o dalšího krajana.

Tagy:
Premier League fotbal sport Wolverhampton Renato Sánches João Moutinho Rui Patrício Lille OSC Nuno Espírito Santo