Holub: Babiš ml. může odradit voliče ANO. Divil bych se, kdyby premiér skončil u soudu

Andrej Babiš mladší

360° 13.9.2021

Andrej Babiš ml., syn premiéra Andreje Babiše (ANO), může svým nynějším vstupem do veřejného prostoru výrazně ovlivnit nadcházející volby – demobilizovat voliče hnutí ANO. Ve vysílání pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl komentátor Seznam Zpráv Petr Holub.

Holub ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že role Babiše mladšího je velmi významná – a to až tak, že může promluvit do výsledku blížících se sněmovních voleb. „Má nepochybný vliv, a to z toho důvodu, že současná kampaň postrádá téma,“ zmínil komentátor.

Podle něj je reálné, že bude premiérův syn i nadále plnit řádky novin. „A to může mít dopad především na hnutí ANO. Zažíváme střet otce a syna. Na mnoho rodičů, kteří jsou jeho voliči, to může mít špatný vliv. Ne, že by volili někoho jiného, ale nepůjdou volit,“ řekl Holub. „A to je fakticky jediná věc, co může soupeř Andreje Babiše získat.“ Komentátor totiž nepředpokládá, že by se některému z politických rivalů podařilo přesvědčit Babišovy voliče, aby místo premiérovy strany ukázali na tu jejich.

Babiš junior hraje roli ve dvou případech. Jedná se o kauzu Čapí hnízdo, kdy měl Babiš starší prý využít svého potomka k dotačnímu podvodu, a pak také vypovídá v případu údajného zavlečení na Krym. Babiš ml. tvrdí, že jej na něj nechal unést právě jeho otec.

Čapí hnízdo? Jednoduchý případ podvodu, míní komentátor

Holub připomíná, že se Čapí hnízdo táhne již několik let. „Tím, že se už druhé volby o něm bavíme, jako by se tím justice ujišťovala, že nekoná razantně,“ konstatoval komentátor Seznam zpráv. Podle něj jde o „jednoduchý případ dotačního podvodu“.

Myslí si, že policie a státní zastupitelství v případu postupovaly „velmi formálně“, protože Babiše ml. dlouhá léta nevyslechly. „Nejprve se to vysvětlovalo tím, že je v cizině. Poté, že nemůže vypovídat vzhledem ke své údajné nemoci,“ připomněl Holub.

Skončí Babiš před soudem?

Komentátor je podle svých slov „značným skeptikem“, že by kauza dospěla do okamžiku, kdy by premiér stanul před soudem. „Státní zástupce Jaroslav Šaroch už jednou zrušil trestní stíhání pro všechny obviněné. Pokud stejný státní zástupce bude rozhodovat znovu, tak si myslím, že se bude opakovat předchozí rozhodnutí,“ řekl v pořadu 360° Holub.

Šaroch je podle něj pod ohromným tlakem, a tak očekává, že bude spíš hledat cestu, jak zdůvodnit zrušení Babišova obvinění.

Holub doplnil, že pokud by Šaroch skončil a kauzu by na stůl dostal někdo jiný, pak by situace mohla dopadnout jinak. „Tam si už nejsem tolik jistý, protože nový nejvyšší státní zástupce Igor Stříž asi nebude chtít na sobě nechat pověst člověka, který ustupuje státní moci, respektive exekutivě, a bude velmi zvažovat, co s tím případem udělat. Ale musel by v každém případě odvolat státního zástupce Šarocha,“ zakončil komentátor ve vysílání CNN Prima NEWS.

Tagy: