Holub Joe se ztratil při závodu v USA, našli ho v Austrálii. Teď ho chtějí utratit

Poprava závodního holuba

Věřte, nebo ne, ale i holub se může zatoulat. Americký poštovní holub jménem Joe se ztratil při závodech v Oregonu loni 29. října. Našel se o Vánocích –⁠ třináct tisíc kilometrů daleko v Austrálii. Zřejmě uletěl světový rekord. Jenže teď mu hrozí utracení.

Joe je vlastně holub hrdina, který přeletěl Pacifik ze Spojených států až do Austrálie. „Seděli jsme s manželkou doma a viděli jsme, že k fontánce, kterou máme na dvorku, přiletěl holub. Napil se a byl vychrtlý. Tak jsem mu dal sušenky. Druhý den přiletěl zas,“ sdělil holubář Kevin Celli-Bird.

Holub byl okroužkovaný, a proto nebylo těžké zjistit o něm víc. Holubář se nestačil divit. „Ukázalo se, že je to americký závodní holub registrovaný u někoho v Montgomery v Alabamě, který se účastnil závodu 29. října, ale nedoletěl. Takže teď víme, kde skončil,“ řekl Celli-Bird.

Vyčerpaný holub nejspíš usedl na loď

Otázkou je, jak se holub mohl dostat tak daleko. Australští holubáři už záhadu pravděpodobně rozluštili. „Myslím, že na moře jej zanesl silný vítr. Vyčerpaný holub pak usedl na nějakou loď a našel si tak cestu až sem do Austrálie,“ vysvětlil viceprezident federace holubů Rod Churchill.

Zdá se, že tu našel nový domov. Na Kevinův dvorek se totiž vrací pravidelně. „Moje žena mu chtěla říkat Donald, ale usoudili jsme, že by to nebylo politicky korektní, tak mu začala říkat Joe,“ řekl holubář.

Australské úřady ale považují Joea za karanténní riziko a chtějí jej utratit. Kevin se proto snaží spojit s původním majitelem holuba v USA a ptáka mu předat. Zatím ale marně.

Tagy: