Holub: Rakouskému radikálovi nešlo o Swiftovou. Na jejím koncertě jen mohl zabít nejvíce lidí

Reportér Seznam Zpráv Petr Holub

K věci (12.8.2024)

Plánovaný útok na vídeňské koncerty americké zpěvačky Taylor Swiftové neměl za cíl její osobu. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl redaktor Seznam Zpráv Petr Holub. Podle něj koncerty pro radikály představovaly pouze příležitost zabít velké množství lidí.

Taylor Swiftová je podle Holuba v Rakousku velmi populární. Její koncerty, na které měly přijít tisíce lidí, tak pro teroristy představovaly ideální cíl. „Nemyslím si, že ti mladíci měli něco konkrétního proti Taylor Swiftové. Oni se hlásili k Islámskému státu, pro který jsou nepřátelé hlavně Židé, křesťané a 'prohnilý západ' jako celek. V tomto případě bylo důležité, že se na jednom místě mělo sejít mnoho lidí,“ řekl Holub.

ČTĚTE TAKÉ: Útok na koncerty Swiftové byl plánován na čtvrtek či pátek. Radikál chtěl použít výbušninu

Oba muži, kteří útok plánovali, byli velmi mladí. Podle Holuba to souvisí s tím, že rakouskému sociálnímu systému se nedaří integrovat do společnosti mladší generaci, která se už narodila v nové zemi. „Mládež se nedokáže uplatnit na trhu práce. Nedokáže získat kvalitní vzdělání. Ti lidé jsou ponecháni sami sobě, stávají se v té společnosti losery a snaží se nějakým způsobem posílit svou identitu,“ řekl Holub.

Takoví lidé se pak podle něj snadno dostávají do vlivu již existující islamistické scény. „Problém současného Rakouska nespočívá v příchodu nových migrantů, ale v již existující silné islamistické scéně. Podstatné je, že se k ní hlásí stále mladší lidé,“ dodal Holub.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Útok na koncerty Swiftové chystali migranti, míní Knotei. Viníkem je sociální politika, říká Peksa

Tagy: