Plánovaný útok na koncert Taylor Swiftové: Rakouská policie zadržela dalšího muže

Rakouská policie muže zadržel ve středu ráno v Ternitzu.

Další zadržený ve Vídni

Rakouská policie v souvislosti s plánovaným teroristickým útokem na koncert americké popové hvězdy Taylor Swiftové zadržela ve čtvrtek večer ve Vídni dalšího muže, uvedl v pátek web listu Kurier s odvoláním na ministra vnitra Gerharda Karnera. Zadrženým je 18letý Iráčan, jenž se pohyboval v okolí hlavního podezřelého. Tím je 19letý Rakušan, jenž přísahal věrnost teroristické organizaci Islámský stát (IS). Soud na něj stejně jako na druhého podezřelého – 17letého Rakušana – uvalil vazbu.

Zadržený Iráčan podle Karnera začátkem srpna také složil přísahu věrnosti IS. Jestli byl přímo zapojen do příprav útoku, se vyšetřuje.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čech měl ve Vídni umlátit židlí svého kolegu. Zadržela ho speciální zásahová jednotka

Hlavním podezřelým je Rakušan, který chtěl podle vyšetřovatelů na fanoušky u vídeňského koncertního stadionu zaútočit výbušninou a bodnými zbraněmi. Jeho cílem bylo zabít co nejvíce lidí a byl připraven na to, že sám také přijde o život. K přípravám činu se podle vyšetřovatelů přiznal. V bytě mladého muže ve východorakouském Ternitzu policie vedle funkční výbušniny našla mačety, nože a také přes 20 tisíc falešných eur a propagandistické islamistické materiály.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Davy fanoušků Taylor Swiftové zpívají v ulicích Vídně, ukazuje video. Město přišlo o miliardy

Tagy: