Knotek: Útok na koncerty Swiftové chystali migranti. Viníkem je sociální politika, říká Peksa

Europoslanec Ondřej Knotek (ANO) a bývalý europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti)

Mikuláš Peksa, Ondřej Knotek, Vlastislav Bříza, Jiří Vojáček

Mladíci, kteří plánovali útok na vídeňský koncert zpěvačky Taylor Swiftové, se radikalizovali na sociálních sítích i ve svém přirozeném prostředí. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to řekl europoslanec Ondřej Knotek (ANO). Současně obvinil i šéfku Evropské komise Ursulu von der Leyenovou z toho, že situaci neřeší. Bývalý europoslanec Mikuláš Peksa (Piráti) však oponoval, že se jedná o problém rakouské sociální politiky.

Podle Knotka se bezpečnostní situace v celé Evropě zhoršuje. „V západních státech EU zažívají na denní bázi situace, kdy gangy pocházející z migračních vln obtěžují místní obyvatele. Je to na pováženou, ale dosud tuto situaci nikdo z předních představitelů nedokázal pojmenovat,“ pronesl v pořadu 360°.

ČTĚTE TAKÉ: Korupční kauza ANO zásadně neublíží, tvrdí Korecký. Voličům nevadí ani Babišova obžaloba, řekl Šídlo

Rovněž poznamenal, že pachatelé, kteří plánovali útok na návštěvníky koncertu Swiftové ve Vídni, byli rodilí Rakušané, ale měli vazby na státy mimo EU. „Problém migrace je tak ve hře. Vyšetřovatelé uvedli, že mladíci se radikalizovali nejen na sociálních sítích, ale i ve svém přirozeném prostředí, tedy v Evropě,“ řekl Knotek a připomněl takzvané no-go zóny v některých evropských metropolích.

Peksa však upozornil na to, že se jedná o rozvrstvenější problém. „Evropská unie nerozhoduje o klíčových politikách, které se těchto případů týkají, například v oblasti vzdělávání. V případě zradikalizovaných mladíků měl zasáhnout rakouský vzdělávací systém,“ namítl s tím, že jde primárně o problém tamní sociální politiky.

„Preventivně je nutné s těmito lidmi pracovat a zabránit tomu, aby neměli žádné perspektivy a tím pádem byli pro společnost potenciálně nebezpeční. Neměli bychom nechávat někoho stranou,“ zdůraznil Peksa.

Knotek však namítl, že jde sice o hezkou teorii, ale realita je jiná. „Když komunita žije ve vyloučených lokalitách, jak je chcete přesvědčit, aby se chovali podle evropských norem?“ dodal.

Plánovaný útok

Rakouská policie dosud zadržela čtyři lidi kvůli podezření z plánování teroristických útoků ve Vídni v době původně plánovaných koncertů americké popové hvězdy Taylor Swiftové. Ta v rakouské metropoli měla vystoupit ve čtvrtek a pátek. Své koncerty však nakonec raději zrušila.

Hlavním podezřelým je Rakušan, který chtěl podle vyšetřovatelů na fanoušky u vídeňského koncertního stadionu zaútočit výbušninou a bodnými zbraněmi. Jeho cílem bylo zabít co nejvíce lidí a byl připraven na to, že sám také přijde o život. K přípravám činu se podle vyšetřovatelů přiznal. V bytě mladého muže ve východorakouském Ternitzu policie vedle funkční výbušniny našla mačety, nože a také přes 20 tisíc falešných eur a propagandistické islamistické materiály.

Taylor Swiftová se mezitím chystá na pět britských koncertů, které budou na stadionu ve Wembley od 15. do 20. srpna. Zpěvačka jimi uzavře evropskou část svého turné Eras Tour.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vláda ždíme pracující lidi, neumí vybrat daně, řekla Maláčová. Populistická demagogie, namítl Jakob

Tagy: