Hon na Lišky dopadl výtečně, začíná lov hráčů Slavie. Trpišovský chce vysoké částky

Zástupci skalních fanoušků Slavie Praha před prvním utkáním s Leicesterem ozdobili podélnou tribunu v Edenu choreem s nápisem „Fox Hunting“, v překladu hon na lišky. Někdo si mohl říct, jestli to nebude spíš hvězdný anglický tým, který bude v play-off Evropské ligy nahánět „sešívané“. Ale opravdu, nakonec to byli myslivci z Vršovic, kteří po venkovní výhře 2:0 slavili postup do osmifinále. A zvláště někteří si dost pravděpodobně řekli o to, aby v létě zamířili do lepšího revíru.

„Je to sportovní zázrak podobný tomu, když Leicester (v sezoně 2015–2016, pozn. red.) vyhrál anglickou ligu. Propast mezi českým a anglickým fotbalem je obrovská. Je neskutečné, jak se k tomu tým dokázal postavit,“ hodnotil nadšeně úspěch trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Aktuálně třetí tým pravděpodobně nejlepší soutěže světa – Premier League – nedokážou tuzemské kluby porazit každý den. Už jen zápas proti němu byl velkým svátkem, který pro mnohé hráče znamenal obří příležitost, jak se ukázat a takzvaně se díky němu prodat třeba právě na „ostrovy“. Před odvetou v Leicesteru o tom mluvil i Vladimír Šmicer, bývalý fotbalista, vítěz Ligy mistrů s Liverpoolem a slávistický srdcař.

„Člověk může ukázat, že má na to hrát na takovéto úrovni. I mě, Patrika Bergera, Karla Poborského nebo Pavla Nedvěda kupovaly velké týmy až po mistrovství Evropy nebo velkých zápasech v evropských pohárech,“ uvedl ve čtvrtek pro CNN Prima NEWS Šmicer. „Nejlepší agenti ze zahraničí přijedou do Česka na ligu možná tak na utkání Slavie se Spartou, kde hraje dost reprezentantů. Ale stejně jsou nakonec nejdůležitější výkony v národním týmu a v evropských pohárech,“ doplnil.

Snad ne do West Hamu, tam už jich je hodně

A poslední výkon Slavie proti Leicesteru, alias „Liškám“, snesl velmi přísné měřítko. Prakticky lepší PR službu červenobílí pro sebe samé nemohli odvést. A moc dobře to po závěrečném hvizdu a bezprostřední euforii věděl i Trpišovský.

„Obávám se, že o kluky bude v létě velký zájem. Suk (Tomáš Souček, bývalý fotbalista Slavie, pozn. red.) říkal, že ví, že se na ně připravíme a zvládneme je vyřadit. Smáli jsme se, že už ne do West Hamu, že tam jich už je hodně,“ poznamenal kouč. Na začátku roku přišel ke „Kladivářům“ Souček, v říjnu ho následoval další exslávista Vladimír Coufal.

I jim pomohly k angažmá v Premier League prestižní zápasy v evropských pohárech a v reprezentaci. Součkův otec František konkrétně zmínil, že pro jeho syna byl z hlediska přestupu do West Hamu klíčový duel národního týmu s Anglií na podzim 2019.

Stejně osudným by se mohlo pro některé současné slávisty stát střetnutí s Leicesterem z konce února 2021. Když už by měl někdo v dalších měsících Pražany opustit, Trpišovský na tiskové konferenci zadoufal, že to aspoň bude za pořádnou sumu: „Pokud někdo odejde, tak doufám, že to nebude zase za šest milionů eur (zhruba 156 milionů korun). Kluci, co jsou v Anglii, ukázali, že adaptovat se na Premier League není problém. Pokud někdo bude odcházet, tak doufám, že za adekvátní částku, která nám pomůže.“

Kdo tedy patří mezi nejžhavější adepty, kteří mohou v blízké budoucnosti posilnit klubovou kasu Slavie? Především dva muži si v dvojzápase řekli nahlas o angažmá v Premier League. A oba poměrně nedávno působili na jihu Čech.

Lukáš Provod ještě v prosinci 2019 hrál za České Budějovice a pravděpodobně by ho nenapadlo, že o 14 měsíců později bude dávat gól do sítě jednoho z nejlepších anglických týmů. Po centru Nicolae Stancia z levé strany si seběhl do ideálního prostoru a povedeným volejem dal Slavii ve čtvrtek vedení 1:0. Tato trefa byla zásadní.

24letý Provod se ukázal i v úvodním duelu v Praze, který skončil 0:0. Patřil vůbec k nejlepším hráčům na hřišti. V domácí soutěži pak kraluje především z hlediska asistencí, kterých má osm a je nejlepším přihrávačem ligy.

Kromě něj v play-off proti Leicesteru zářil Abdallah Sima. Už po prvním utkání pro jeho schopnosti velebila i britská média, v odvetě předvedl také velmi kvalitní výkon, který korunoval v 79. minutě, kdy z 22 metrů práskl do míče a ten skončil přesně u levé tyče brány gólmana Kaspera Schmeichela.

O možném odchodu senegalského hitu – který před rokem bojoval o smlouvu v Táborsku a v aktuální sezoně dal ve Slavii za 21 zápasů 15 gólů – se mluvilo už v zimě a uprostřed spekulací se objevily i týmu z Premier League.

Jisté je, že pokud už nějaký zájem z „ostrovů“ o Simu byl, po čtvrtku rozhodně nezmizel. Naopak pořádně zesílil.

Tagy:
Premier League SK Slavia Praha Tomáš Souček fotbal postup Vladimír Šmicer sport Evropská liga Jindřich Trpišovský Vršovice Leicester City Lukáš Provod Abdallah Sima West Ham United FC Sinobo Stadium Evropská liga UEFA Leicester City FC