Řádění bouřek v Česku: Muže v Liberci zabil spadlý strom. Ulicemi Prahy se valila voda

V Liberci zemřel muž, na kterého spadl při bouřce strom

Láz u Příbrami

Česko zasáhly prudké bouřky s přívalovým deštěm a kroupami. V Liberci poblíž fotbalového stadionu U Nisy zemřel v pátek večer při bouřce muž, na kterého spadl strom. Byla s ním žena, která utrpěla středně těžké poranění. O následcích jsme vás informovali minutu po minutě v on-line modulu.

„Stalo se to za stadionem U Nisy, jak je cyklostezka,“ uvedl krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev. Muž zemřel na místě. „Lékař jen konstatoval smrt,“ dodal mluvčí. Zraněnou ženu záchranáři převezli na traumacentrum liberecké nemocnice, byla při vědomí a komunikovala. Utrpěla středně těžké poranění.

Podle něj to byl do 21:45 jediný výjezd záchranářů v souvislosti s bouřkou. Bez zranění se obešel i hrůzostrašně vypadající pád promáčeného stropu v McDonaldu, který je v přízemí obchodního centra Forum v Liberci. Video, na kterém je zachycený pád stropu, lidé sdílí na sociálních sítích. Promáčený strop byl podle policie v Liberci i v restauraci v radnici. Bouřka také lámala stromy a rozvodnila některé toky.

Silná bouřka a déšť zasáhly vpodvečer i Prahu. Vedle popadaných stromů vyjížděli hasiči také k zatopeným komunikacím a sklepům. Strom přes tramvajové troleje spadl v Otakarově ulici v Praze 4 a v Ječné ulici v Praze 2, uvedli hasiči. Voda zaplavila i podchod v železniční stanici Praha Vršovice. Z dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) vyplývá, že říčka Botič v Nuslích vystoupala v 18:00 na druhý povodňový stupeň, za necelou hodinu ale hladina klesla zpět na normální stav.

Říčka Klabava se před 17:30 po přívalovém dešti v Hrádku u Rokycan dostala na třetí, nejvyšší povodňový stupeň. Rychle ale klesla na první stupeň. Přívalový déšť také zaplavil lokální trať z Rokycan do Nezvěstic na jižním Plzeňsku. Už je ale uklizená a průjezdná.

Extrémní počasí bude Česko sužovat až do sobotního poledne, zvlášť silný má být déšť v Čechách. Vyplývá to z výstrahy, kterou zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Například říčka Klabava na Rokycansku je nyní na třetím povodňovém stupni. Pražští hasiči zasahovali asi u dvaceti případů, které souvisí s vydatným deštěm.

Pro pátek platí výstraha před bouřkami od 12:00 do 23:00 pro téměř celé Česko s výjimkou částí Olomouckého a Moravskoslezského kraje. V celých Čechách budou bouřky velmi silné, s úhrnem srážek až 50 milimetrů, tedy 50 litrů na metr čtvereční. Na Moravě naprší asi 40 milimetrů srážek.

Od pátečních 12:00 do sobotních 12:00 platí pro část Česka kvůli přívalovým dešťům také výstraha před nárůstem hladin toků na povodňové stupně. Vyhlášena je na severovýchodě Čech pro celý Královéhradecký kraj a většinu Libereckého a Pardubického kraje a platí v Čechách také pro Prahu a jihovýchodní část Středočeského kraje, celý Jihočeský kraj, západní část Vysočiny a východní polovinu Plzeňského kraje.

„V místech s vysokým nasycením povodí může v závislosti na intenzitě přívalových srážek dojít k rychlým vzestupům hladin zejména menších vodních toků na první (nejnižší) stupeň povodňové aktivity. Při velmi intenzivních srážkách není vyloučeno krátkodobé překročení i vyšších stupňů,“ sdělili pracovníci ČHMÚ.

V sobotu odpoledne se pak silné bouře na většinu území Česka vrátí. Výstraha platí v sobotu opět od 12:00 do 23:00 pro celou zemi kromě Ústeckého, Karlovarského a Plzeňského kraje. Meteorologové očekávají až 40 milimetrů srážek a krupobití.

Tagy: