Hořké hodiny pro ukrajinskou armádu. Bachmut je z 99 procent v ruských rukou, hlásí reportér

Po více než osmi měsících krvavých bojů dělí ruskou armádu jen pár hodin od chvíle, kdy ovládne celý Bachmut, píše deník Bild s odkazem na informace od svého zpravodaje z fronty. Nejdelší bitva ukrajinsko-ruského konfliktu se zřejmě chýlí ke svému konci poté, co žoldnéři Vagnerovy skupiny v posledních 48 hodinách zlikvidovali ukrajinskou obranu v západní části města.

Ukrajinské síly v současné chvíli mají v držení pouze jednu stranu nejzápadnější ulice města, za ní je pár garáží a dva kilometry polí a vesnice Ivanivske, píše deník Bild.

Deník Bild píše, že ruské síly nyní kontrolují 99 procent Bachmutu. Pod ukrajinskou kontrolou je asi 20 budov, což je méně než jedno procento rozlohy města. Ověřit situaci z nezávislých zdrojů ale v tuto chvíli prakticky nelze.

Již ve středu vagnerovci tvrdili, že se probojovali na západní okraj města a od vítězství je dělí 250 metrů. Jejich chvástání má podle Bildu potvrzovat 26sekundové video zveřejněné ukrajinskou armádou. Jsou na něm zachyceni ukrajinští vojáci, jak odpalují z bazuky nálože z levé na pravou stranu ulice Juvilejna, a pak rychle utíkají zpět do úkrytu.

ČTĚTE TAKÉ: Velkohubý Prigožin v ohrožení? Měl by si dát pozor na čaj a okna, glosuje Politico

Na dalších videích jsou zachyceni ukrajinští vojáci v plné bojové výstroji, jak pěšky opouštějí hořící město. Nikdo z mužů neřekne ani slovo. Útrapy posledních dnů mají vepsány ve svých tvářích, píše Bild.

Mezitím se ukrajinští vojenští bloggeři snaží omezit škody a ztrátu Bachmutu  „vysvětlit“. Pokud prezident Volodymyr Zelenskyj ještě před několika měsíci prohlásil město za  „pevnost“, vojenský novinář Andrii Caplienko ve středu napsal: „Hlavním úkolem ozbrojených sil není bojovat v ulicích (Bachmutu, pozn. red.), ale vyhrát bitvu o výšiny. Dokud budou Vagnerovi stoupenci bojovat v troskách ulic kontrolovaných ukrajinskou armádou, nebudou svou sílu šířit.“

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajina by se netopila v krvi, pokud by Západ dodal taktické letectvo, tvrdí analytik

Jednoduše řečeno, úkolem ukrajinské armády již není osvobodit nebo dokonce udržet město, ale pouze zpomalit ruský postup západně od Bachmutu.

Tagy:
válka armáda Ukrajina Bild Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu Bachmut