Velkohubý Prigožin v ohrožení? Měl by si dát pozor na čaj a okna, glosuje Politico

Šéf ruské žoldnéřské organizace Vagnerova skupina Jevgenij Prigožin dost možná hazarduje se svým životem. Donedávna platil za jednoho z nejvlivnějších mocnářů v blízkém kruhu ruského prezidenta Vladimira Putina, ale nyní začal ve velkém stěžovat na kroky ruské armády na Ukrajině a navíc začal vypouštět do éteru informace, které okupantům rozhodně nepřidávají. To mu podle všeho dost uškodilo i u samotného Putina. A to natolik, že se začíná spekulovat, že by se mohl stát terčem atentátu. Tak to popisuje i komentář magazínu Politico.

„Kdy notoricky známý a velkohubý šéf paravojenské organizace nepochopitelně vypadne z okna nebo se zhroutí, až si usrkne z šálku Da Hong Pao (čínský druh čaje, pozn. red.)?“ táže se ve svém názorovém textu na webu Politico komentátor Jamie Dettmer.

Naráží tím na fakt, že si Prigožin čím dál více pouští pusu na špacír a ve velkém pálí do vlastních řad. Slovně i reálně. Nejen, že vagnerovci popravují své vlastní muže za údajnou dezerci či neuposlechnutí rozkazu, ale Prigožin v posledních týdnech ještě přiostřil svoji rétoriku namířenou proti pravidelné ruské armádě. A to Kreml nejspíš bolí víc než ztráty Prigožinových žoldáků.

Donedávna byl šéf vagnerovců považován za člověka s rostoucím vlivem a politickým kreditem, který si zajišťoval čím dál větší kus moci v okolí ruského prezidenta Vladimira Putina. Společně s autoritářským mocnářem z Čečenska Ramzanem Kadyrovem platil za největší válečné jestřáby, kteří podporovali válku na Ukrajině.

ČTĚTE TAKÉ: Osvobození Putinovy atomové pevnosti? Expert promluvil o nebezpečí i šancích Ukrajinců

Poté, co byl do čela celé „speciální vojenské operace“, jak Rusové invazi na Ukrajinu dodnes nazývají, jmenován náčelník Generálního štábu Ruských ozbrojených sil Valerij Gerasimov, se však Prigožinův vliv ztenčuje. Minimálně se to tak navenek zdá.

Už dříve tepal zejména právě do Gerasimova a ministra obrany Sergeje Šojgua. Tuto dvojici a jejich podřízené velitele vinil ze špatných rozhodnutích na bitevním poli, jejich rozkazy označoval dokonce za „zločinné a hloupé“. Nyní na své kritice ještě přidal. „Máme ministerstvo intrik namísto ministerstva obrany,“ nechal se Prigožin slyšet jen před pár dny kvůli tomu, že mu ruská armáda údajně nedodala dostatek přislíbené munice pro jeho muže u ukrajinského města Bachmut.

Urazil Prigožin nedotknutelného Putina?

Svými výroky štěpí samotné Rusy, a to se rozhodně nemůže líbit samotnému vládci Kremlu. „Štvát či provokovat ruského prezidenta Vladimira Putina je nebezpečná hra, která často končí (dopravní) srážkou nebo sebevraždou v dače (ruská chata, pozn. red.), když není zájem o nepořádek,“ stojí v komentáři webu Politico. Autor v něm připomíná kuriózní smrt hned několika ruských oligarchů za poslední měsíce.

Dettmer se v textu rozepisuje, že Prigožinovi může ošklivosti způsobit zejména jeho vyjádření v posledním týdnu, ve kterém se podle mnohých otřel právě i o Putina. Konkrétně se zaobíral myšlenkou, že ruský prezident je stále přesvědčen o jasném vítězství Ruska na Ukrajině.

„Pokud se ukáže, že má pravdu, tak Bůh žehnej všem. Ale co by měla země udělat, když se ukáže, že její dědeček je naprostý čů*ák?“ prohlásil Prigožin na videu, které na sociální síť umístila jeho tisková agentura. Ten se měl později dušovat, že oním „dědečkem“ prý rozhodně nemyslel Putina. Škoda je však nejspíš už na světě.

Není to jediný prohřešek, který může Putin šéfovi žoldáků vyčíst. Objevila se čerstvá zpráva, že Prigožin měl Ukrajincům nabízet vyzrazení ruských pozic. Samotný oligarcha toto nařčení odmítá. Kromě toho však zcela jasně naznačoval, že za sestřelením ruských stíhaček a vrtulníků v Brjanské oblasti měla přímo stát ruská protiletecká obrana. Okupanti si tak podle Prigožina na svém území zničili vlastní stroje.

Osud šéfa vagnerovců je zpečetěn, říká analytička

Ruská politická analytička Olga Kurnosovová pro ukrajinskou agenturu Unian řekla, že Prigožinův osud je již vlastně zpečetěn. Putin podle ní rozhodně nebude trpět jeho nepřímá obvinění a urážky. „Chová se, jako by měl ty nejvyšší garance, že může všechno,“ komentovala pro Ukrajince analytička s tím, že Prigožinovi jeho výroky Putin a spol. rozhodně neodpustí.

Ruskojazyčný portál Meduza sídlící v Lotyšsku s odkazem na své zdroje informoval, že Prigožin se aktuálně sice stále pohybuje v Putinově úzkém kruhu, ale de facto jedná sám za sebe a není součástí nějaké mocenské skupiny. Především si pak snaží budovat vliv pro své vlastní potřeby.

Vagnerovci tvoří jednu ze složek ruských sil na Ukrajině. Aktuálně se již delší dobu nachází u Bachmutu, který ukrajinské síly po několik měsíců zuřivě brání. Prigožinovi žoldáci, často propuštění vězni, zde mají obrovské ztráty.

Tagy:
válka Vladimir Putin smrt Ukrajina Politico Vagnerova skupina Valerij Gerasimov Ozbrojené síly Ruské federace Moskevský Kreml Prezident Ruska ruská invaze na Ukrajinu Jevgenij Prigožin