Boj o život na výletní lodi: Palubu bičovaly obří vlny. Lidé měli zlámané kosti, líčí pasažér

Cestující z výletní lodi Spirit of Discovery popsali své hrůzné zážitky z plavby během bouře. Do lodi bušily až desetimetrové vlny a asi 100 cestujících utrpělo zranění. Někteří z nich zvažují právní kroky proti společnosti Saga, která výlet organizovala.

Chaos, panika a strach o život. Tak popisují cestující výletní lodi 18hodinový horor uprostřed rozbouřených vod Biskajského zálivu. Britské plavidlo tam zasáhla silná bouře, kvůli které musel být aktivován bezpečnostní systém. To vedlo k vychýlení lodi a jejím otřesům, protože ji bičovaly až desetimetrové vlny, informuje Daily Mail.

ČTĚTE TAKÉ: Let rogalem skončil tragédií. Tělo úspěšného sportovce zůstalo po pádu zaklíněné ve větvích

„Lékaři byli zavaleni. Moje máma viděla, jak někoho oživují. Byly tam zlomené kosti, lidé na nosítkách a plačící lidé včetně posádky, která zběsile pobíhala kolem a snažila se všem pomoci. Bylo to děsivé,“ popsala podle britského deníku 58letá svědkyně. Zranění mělo utrpět sto z celkového počtu tisice cestujících na palubě.

Někteří cestující prý během bouře v zoufalství psali zprávy svým blízkým pro případ, kdyby se nedostali domů. „Bylo slyšet, jak se rozbíjejí talíře, a pak se ozvalo hlášení kapitána, který křičel přes tlampač. Mezitím se loď víc a víc nakláněla. Panika v jeho hlase vyvolala paniku u všech ostatních,“ dodala cestující.

Loď zůstala stát na místě dlouhých 18 hodin. Zpět do přístavu v Portsmouthu se plavidlo vrátilo minulý týden v sobotu. Zde na něj již čekalo osm sanitek, které převezly několik lidí do nemocnic. Podle svědků musel být jeden ze zraněných transportován letecky.

Šéf společnosti Saga Nigel Blanks cestujícím napsal dopis, v němž uvedl, že navzdory děsivému zážitku, na palubě byli po celou dobu v bezpečí. Dodal také, že během několika dnů obdrží informace ohledně odškodného.

Šedesátiletý Richard Reynolds, který za plavbu pro sebe a své rodiče zaplatil 19 tisíc liber (přes půl milionu korun), však proti společnosti zvažuje právní kroky. „Jsem bývalý voják a hasič a za svou kariéru jsem zažil spoustu traumatických zážitků, ale tenhle se řadí k těm nejhorším,“ uvedl.

Podle něj společnost vystavila cestující extrémním podmínkám a nyní se snaží zakrýt pravdu. Skutečný počet zraněných by se podle něj mohl blížit až počtu 150.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Opilý mladík za volantem natočil vlastní nehodu

Tagy: