Horší povodeň než v roce 1997. Tohle jsem tu ještě neviděl, říká starosta zatopeného Lipova

Rozvodněná řeka Velička v centru obce Lipov

CNN Prima News - živé vysílání

Horňáckými obcemi kolem říčky Veličky se v sobotu ráno prohnala extrémní povodeň, zaplavovala silnice i sklepy. „Tolik vody obcí dosud nikdy neteklo,“ řekl starosta Lipova na Hodonínsku Ladislav Čerešňák. „Shodli jsme se tady, že to bylo rozhodně horší než v roce 1997,“ uvedl starosta nedalekého Javorníku Dalibor Procházka.

Velička obvykle rychle reaguje na srážky v nejbližším okolí. Normálně v ní teče pár centimetrů vody, dnes kulminovala v obci Velká nad Veličkou na 238 centimetrech, pro extrémní povodeň by při tom stačilo 177 centimetrů. Ve Velké byl zatopený most, stejně jako řada silnic v okolí.

ČTĚTE TAKÉ: Plaveme v divoké řece, líčí starosta zatopených Hanušovic. Povodeň přišla během 10 minut

„Voda klesá, už to vypadá lépe,“ řekl kolem poledne lipovský starosta Čerešňák. V Lipově jsou zatopené sklepy, hasiči z nich odčerpávají vodu. Menší škody jsou na sokolovně. Obytné domy chránily pytle s pískem.

„Škody budou vidět, až voda úplně opadne,“ uvedl starosta Javorníku Procházka. V obci se kromě Veličky rozvodnily také Jamný a Hrubý potok. Voda se dostala do sklepů.

Dramaticky vypadala ráno situace ve Filipovském údolí, kde Hrubý potok protéká rekreační oblastí. „Teklo to ze všech vršků, les už to neudržel. Nedalo by se to zadržet ničím, tam by nepomohly ani betonové hráze,“ popsal situaci Procházka.

Voda škodila také v Kněždubu níže po toku Veličky, situace tam byla kritická dopoledne, k úplnému rozlití chybělo asi 20 centimetrů. Kolem poledne už voda v korytě klesala.

„Víc nám dělá problém to, že už jsou nasycená všechna pole. Máme nad obcí stráně, z těch to teče lidem do zahrad a domů. Snažíme se pytlovat, abychom vodu odklonili,“ řekl starosta Libor Grabec. Ve sklepech mají vodu prakticky všichni v Kněždubu, někteří i v domech.

Velička už na měřicí stanici ve Velké spadla na druhý stupeň povodňové aktivity, tedy pohotovost. Ve Strážnici je stále na třetím stupni. Další vývoj v povodí Veličky bude záležet na srážkách v okolí. Dnes by už moc napršet nemělo.

Tagy:
počasí povodeň přírodní katastrofa Javorník okres Hodonín Velička Lipov Kněždub Velká nad Veličkou