Plaveme v divoké řece, líčí starosta zatopených Hanušovic. Povodeň přišla během 10 minut

Hanušovice zatopila povodňová vlna, Morava se během chvíle zvedla o metr

Povodňová vlna v Hanušovicích

Hanušovice na Šumpersku zatopila v neděli dopoledne povodňová vlna, většina lidí zůstala v domech a nestihla se evakuovat. Přišlo to během deseti minut, hladina řeky Moravy se zvedla asi o metr, řekl v neděli starosta města Marek Kostka. Centrum Hanušovic se zhruba 2 900 obyvateli zůstalo pod vodou. Vedení obce evakuaci zakázalo, situace je nebezpečná nejen pro obyvatele, ale i pro záchranáře. Lidé by měli zůstat ve vyšších patrech a počkat na další pokyny, doplnil starosta. Kritická situace je i na řadě míst na Jesenicku, chystá se také evakuace Litovle na Olomoucku.

„Jsme odříznuti od světa, celé město plave, ale ne klidnou vodou - ale divokou řekou. Většina lidí zůstala v zatopených domech. Bylo to během deseti minut, voda se zvedla snad o metr, nikdo to nepředpokládal. Hladina Moravy ráno dokonce klesla, začali jsme evakuovat sídliště Holba kvůli protržené hrázi - a odtud jsme téměř už neutekli. Mezitím se protrhla páteřní hráz podél Hanušovic a zaplavilo to Hanušovice,“ uvedl starosta.

Posted by Michaela Horváthová on Sunday, September 15, 2024

Kritická situace je také v Jeseníku, město vyzvalo obyvatele, aby se přesunuli do vyšších pater nebo na střechu a vyčkali na záchranáře. „Zasahuje Armáda ČR. Zkontrolujte také své sousedy,“ apeluje město na speciálních stránkách. Vyzývá je také k tomu, aby nevycházeli z domovů s tím, že v celém městě hrozí nebezpečí.

ČTĚTE TAKÉ: Fiala přinesl pozitivní zprávy: Spadlo již 80 procent srážek, stát nabízí mimořádnou pomoc

Řeka Morava v oblasti dosahuje podle informací Českého hydrometeorologického ústavu extrémní povodně, v Raškově na Šumpersku ležícím pod Hanušovicemi dosahuje nyní hladina řeky 398 centimetrů, extrémní povodeň je vyhlašována od 340 centimetrů. Tento povodňový stav platí i na toku Branná v Jindřichově na Šumpersku, který v Hanušovicích vtéká do Moravy. V Jeseníku Bělá po 09:00 dosahovala hladiny přesahující dva metry, nyní už údaje kvůli technické chybě čidla či přenosu nejsou k dispozici.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Stav nebezpečí vám omezuje pohyb i ukládá povinnost pracovat. Co všechno obnáší a kde platí?

Tagy:
povodeň Český hydrometeorologický ústav Morava řeka Morava okres Šumperk Branná Hanušovice katastrofy, nehody a mimořádné události Raškov Jindřichov