Horská služba odvezla ze Sněžky tři vyčerpané turisty. Jeden byl jen v trenkách

Krkonošská horská služba ve čtvrtek musela z vrcholu Sněžky dolů dopravit skupinu tří turistů ve věku kolem 25 let, kteří podcenili počasí a vyčerpal je chlad v kombinaci s deštěm. Jeden ze skupiny se navíc na nejvyšší horu ČR vydal jen v trenkách, rukavicích a botách. Horská služba ČR o tom informovala na webu pod titulkem „Turisté jsou nepoučitelní“ a apelovala na turisty, aby nepřeceňovali svoje síly a na výlety byli dostatečně vybaveni.

„Horská služba důrazně žádá, před nadcházejícími dny svátečního volna, aby turisté, kteří vyrážejí do všech našich pohoří, nepřeceňovali svoje síly, dobře plánovali svoje výlety s ohledem na svou fyzickou kondici a povětrnostní podmínky, a zároveň aby byli dostatečně vybaveni,“ uvedla.

Nejspořeji oděný člen skupiny chtěl podle horské služby navázat na svůj loňský výkon, kdy obdobný výlet po horách absolvoval v minus deseti stupních Celsia. Dnes teplota na Sněžce klesla zhruba jeden stupeň pod bod mrazu. „Všichni podcenili vliv počasí, a to především stoprocentní vlhkost vzduchu s deštěm. Za takovýchto podmínek dochází k vyčerpání energetických zásob organismu daleko dříve a působení chladu je intenzivnější,“ uvedli horští záchranáři.

Na vrchol Sněžky horská služba pro prochladlou trojici vyrazila na čtyřkolce z Pece pod Sněžkou. Zdravotní stav turistů nevyžadoval hospitalizaci a krkonošští záchranáři je přepravili na Růžovou horu. Upozornili nicméně, že obdobných zásahů mají od prvního letošního sněhu za sebou již několik.

Tagy: