Horský průvodce přiznal vinu za smrt jedné z Češek na ferratě. Hrozí mu až šest let vězení

Via ferrata

Soud s horskými průvodci

Šestatřicetiletý Dalibor U., který je jedním ze dvou obžalovaných za nedbalostní usmrcení dvou žen v Alpách, přiznal u budějovického soudu vinu u jednoho z případů. Ženy zahynuly v minulých letech v rakouských Alpách při horských výstupech, které první obžalovaný a Jan L. podle kriminalistů vedli nelegálně. Soud se případem začal zabývat v pátek a mužům hrozí až šestileté vězení.

První tragická událost se stala v červenci 2019. Dalibor U. pořádal výpravu dvou desítek lidí do Rakouska na zajištěnou cestu, takzvanou ferratu, Wildfrauensteig. Nakonec se akce kvůli úrazu neúčastnil a místo sebe poslal jako vůdce skupiny kamaráda Jana L. Dalibor U. byl v tu dobu držitelem licence národního horského průvodce. Pro organizaci podobné akce v zahraničí však byla kvalifikace nedostatečná. Druhý obžalovaný, který s lidmi do Rakouska vycestoval, neměl žádnou licenci. Čtyřiadvacetiletá účastnice výpravy při výstupu uklouzla a zřítila se ze skály z výšky 150 metrů a zahynula. „Přiznávám vinu, poslal jsem na výpravu nekvalifikovanou osobu,“ uvedl Dalibor U. Víc k události vypovídat nechtěl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trest za krvavou svatbu v Mostě. Žena, která bodla ženicha nožem, dostala podmínku

Jan L. pak podle obžaloby nereagoval na předpověď počasí a výskyt bouřek. „Ignoroval i připomínky turistů na toto téma,“ řekla státní zástupkyně Libuše Zemanová. Jan L. před soudem řekl, že celou situaci konzultoval s druhým obžalovaným a počasí se mělo zhoršit kolem 16:00. „A v tu dobu už jsme měli být z ferraty zpátky. Když se na situaci dívám zpětně, tak beru jako chybu, že tam horský průvodce nebyl,“ doplnil.

Špatná obuv i údajné vyčerpání

V srpnu 2020 pak Dalibor U. sám vedl patnáctičlennou výpravu na další rakouskou ferratu Drachenwand. Podle obžaloby to navíc bylo nadlimitní množství účastníků, protože na proškoleného průvodce připadá šest lidí. Při sestupu se šestatřicetiletá žena zřítila z výšky kolem 50 metrů a zemřela. Obžalovaný situaci neviděl, protože žena byla za ním. Ale je přesvědčený, že zakopla. „Byla to nešťastná náhoda,“ řekl.

Podle obžaloby Dalibor U. ale ignoroval, že žena nemá mimo jiné vhodnou obuv a při pohybu na ferratě nevěnoval pozornost jejímu špatnému stavu. „Postupovala jen s pomocí ostatních účastníků a při tom jen výstup (na vrchol) trval čtyři hodiny,“ uvedla Zemanová.

Obžalovaný muž před soudem uvedl, že žena byla začátečnice. Trasu podle něj ale zvládala a on se jí po úvodní pasáži ptal, jestli se chce vrátit. „Chtěla pokračovat. Nesouhlasím s tím, že by pak byla na pokraji zhroucení, jak uvádí obžaloba,“ tvrdil Dalibor U. Událost následně vyšetřovala rakouská policie. „Požadoval po účastnících, aby zamlčeli, že jsou platícími účastníky zájezdu,“ doplnila o obžalovaném Zemanová. Ten tuto verzi popřel. Řekl, že nikoho k podobné výpovědi nenabádal.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Tragédie v Himálaji. V Nepálu zemřel český horolezec, příčina smrti se vyšetřuje

Tagy: