Hory odpadků a fekálie. Strážníci nalezli další miminko mezi bezdomovci v Ostravě

Malý chlapeček žil s matkou ve vybydleném domě

Žena s miminkem přespávala ve vybydleném domě

Další žena v Ostravě přespávala s dítětem v naprosto nevyhovujících podmínkách. S teprve desetiměsíčním chlapečkem trávila noc ve vybydleném domě, kde ji objevili strážníci. Je to už druhý podobný případ v poslední době. Jiná žena zase žila s teprve tříměsíční holčičkou ve stanu uprostřed lesa.

Strážnici v noci navštívili vybydlený dům s rozbitými okny v Ostravě. Dostali hlášku, že tam přespává žena s teprve 10měsíčním chlapečkem. Matku choulící se s dítětem pod tenkou peřinou našli v nejvyšším patře. Pro dítě si ještě v noci přišly sociální pracovnice.

Prostředí, ve kterém přespávala žena s chlapečkem, je nepředstavitelné. Všude se válejí hory odpadků, jsou cítit fekálie, je tady špína a plíseň. Matka chlapečka s námi mluvit nechtěla. Podle jednoho z tamních bezdomovců ale měla kam jít. „Byla na azylu a potom šla pryč,“ uvedl pro CNN Prima NEWS s tím, že odešla nejspíš kvůli muži.

Před pár dny jsme natáčeli podobný případ. Žena s několikatýdenní holčičkou přespávala ve stanu v lese. I tady sociální pracovnice zakročily a dítě jí odebraly. „Jak to snášela malá? Přece jenom je to miminko. Nevím, ne ne... vím, že to bylo nepříjemné pro tak malé děcko, ale měla tam všechno. Teplo měla taky, chránila jsem ji hodně, strašně moc,“ popsala tehdy matka holčičky.

Podle sociálních pracovnic je s některými matkami bez domova těžká práce. Mnohé samy nezažily normální život v běžné rodině a teď se o vlastní děti prostě neumí postarat. Některé mají psychické potíže, jiné berou drogy a přibývá i těch, které přicházejí o bydlení kvůli špatné finanční situaci.

„V Ostravě je minimálně pět azylových domů pro matky s dětmi. V případě, že by měly plnou kapacitu, tak určitě sociální pracovnice pomáhají té mamince řešit situaci dál,“ vysvětlila ředitelka organizace Dlaň života Marcela Holeňová. Nejen ženám v nouzi mohou poradit také sociální pracovnice v sociopointu, jenž se nachází přímo v budově ostravské radnice.

Tagy: