CNN Prima News hospoda

hospoda

Výpis příspěvků ke štítku „hospoda“

REPORTÁŽ: Hospoda odmítla fabriku na baterie. Ničíte život lidem i psům, zlobí se v Lutyni

Z hospody U Bystroňů v Dolní Lutyni na Bohumínsku je to na Úřad vlády v Praze 391 kilometrů. „Dost daleko na to, aby nám tu strčili tuhle sra*čku. Přímo doprostřed polí a vedle rezervace,“ rozčiluje se Tomáš Martuška, který bude mít z oken domu panoramatický výhled na gigafactory, pokud fabrika v obci opravdu vyroste. Vládní záměr způsobil v Dolní Lutyni takový šok, že zorganizovali protestní mítink v restauraci U Bystroňů s cílem stavbu zastavit.

Pivo za 100 korun? Začíná být achilovkou, tvrdí expert. Popsal proměnu venkovských hospod

Pivo bývalo tahákem gastronomie, nyní je jeho ekonomickou achillovou patou. V pořadu Co na to vaše peněženka ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl člen představenstva Asociace malých a středních podniků ČR Luboš Kastner. Podle něj totiž restauratérům generují zisky především jídla, nikoliv oblíbený nápoj z chmelu. Vesnickým hospodským doporučil nový ekonomický model. Odborník mimo jiné vyslovil prognózu ohledně ceny piva za sto korun.

Jediný český hospodský na Tchaj-wanu: Havel je pro místní hrdina. Chutná jim pivo i guláš

Nejčastěji si objednávají guláš s knedlíkem. „Hlavně mladší Tchajwanci rádi poznávají exotické kuchyně, aniž by museli opustit ostrov,“ říká v rozhovoru pro CNN Prima NEWS Karel Picha, majitel hospody Divadlo v hlavním městě Tchaj-pej. Česká republika, která odtud leží 10 tisíc kilometrů, to je skutečná exotika. V pivnici, kterou lze najít po deseti minutách pěší chůze od slavného mrakodrapu Taipei 101, jenž se dotýká nebes ve výšce 509,2 metru, se čepuje plzeňské a nad půllitry se řeší i možná vojenská invaze na Tchaj-wan. V Divadle se pořádají i filmové večery a v minulých dnech tu byl představen festival Měsíc autorského čtení, který v červenci uvede tchajwanské spisovatele v České republice.

Rakušan: V Karviné jsem si musel dát panáka slivovice. Fialu bych vzal na debaty klidně s sebou

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) rozvířil vody svým videem, kterým de facto útočí na vládní koalici. Následně vyrazil na značně emotivní debaty s veřejností do Karviné a Sokolova, další města budou následovat. Čeho chce těmito kroky dosáhnout? Nebojí se, že rozklíží pětikoalici, a jaké má z debat pocity? O tom ministr hovořil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Gregorová varovala před extremismem v hospodách. V kandidátce nevidí špatnou krev

Nejen v Česku působí extremistické živly, které mezi lidi v hospodách rozšiřují dezinformace a podkopávají demokracii. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to pronesla europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti). Cílem strany podle ní není přebírání voličů subjektů s odlišnými hodnotami, ale spíše vykolíkování si jasné ideové pozice. O pirátské kandidátce do Evropského parlamentu řekla, že je dobře složená a že v ní není „žádná špatná krev“.

REPORTÁŽ: České hospody jsou v krizi. Výčepy piva teď zachraňují i vietnamští živnostníci

O zkrachovalé hostince není velký zájem, výdělek je nejistý, hlavně na venkově a v menších městech. Znova roztočit pípy si tak leckde troufnou jen čeští Vietnamci. Ve staleté pivnici Partyzán v Záblatí na Bohumínsku třeba čepuje 32letá Van Hiep Nguyen. A v historickém hostinci U Pchálka v Ludgeřovicích na Opavsku zase 45letý Kiem Dinh Vu. Podobně už Vietnamci přebrali spoustu dříve zavedených hospod a vlastně tak zachraňují i české pivní tradice. Pivní kulturu, která se nyní touží dostat i na seznam UNESCO.

Legendární pražská hospoda přišla po 60 letech o tradiční pivo. Podpásovka, soptí provozní

Pražská pivnice U Černého vola musí začátkem roku řešit nepříjemné starosti. Po téměř 60 letech musí přestat nabízet svým hostům velkopopovickou dvanáctku. Pivo je přitom mezi štamgasty i návštěvníky velmi oblíbené a pevné spojení s pivnicí dokládá i nástěnná malba nad výčepem. Společnost Plzeňský Prazdroj stahuje Mistrův ležák ze všech hospod. Soustředit se totiž chce na prodej jedenáctistupňového a tmavého piva.

REPORTÁŽ: U Posledního haléře končí, v Krčmani krčma přežije aneb Dopady DPH na pivní kulturu

Na Hané pivo milují, tradičně tu pěstují nejlepší sladovnický ječmen. Zničí teď hanáckou hospodskou kulturu lednové navýšení DPH za čepované pivo na 21 procent? „Mě může ohrozit jedině smrt, ne nějaké DPH, i když je to od vlády špatný krok,“ říká hrdý výčepní Ivo Kučera z hospody U Kučerů v Majetíně, kterou jeho rod vlastní již po generace. I ve všední den večer tu sedí přes deset hostů. „Na konci ledna končíme, nemá to už smysl,“ rezignovaně říká číšnice v hostinci U Posledního haléře v Prostějově. Do prostorné pivnice si dnes našel cestu jediný host.

Rána pro hospody i české peněženky: Točené pivo v novém roce zdražuje až o osm korun

V restauracích si nově připlatíme kvůli vyšší sazbě DPH i za čepované pivo. Zvýšení sazby na 21 procent se promítne jako jedno z největších zdražení „točeného“ za desítky let. U nejlevnějších provozů na vesnicích může pro štamgasty cena za jeden půllitr narůst až o tři koruny a u restaurací ve větších městech dokonce až o osm korun. Podle zástupců podniků nové ceníky ohrozí až třetinu vesnických hospod.