Izrael chystá revoluční houbovou bombu, v tunelech má její pěna vyvolat chaos. Jak funguje?

Izrael by mohla k bojům v tunelech používat takzvanou houbovou bombu

Izrael dobývá tunely v Gaze

V Gaze jde do tuhého. Izraelská armáda potvrdila, že začal boj v rozsáhlé síti podzemních tunelů. Hamás tam nashromáždil stovky tisíc litrů paliva pro vozidla i rakety, výbušniny, zásoby potravin, léků a vody. Zřejmě v místech drží i rukojmí z Izraele. Armáda židovského státu by mohla k protiútokům v tunelech používat takzvanou houbovou bombu.

„Všichni vysocí představitelé Hamásu se snaží vytvořit obraz zdevastované Gazy a Gazanů zabitých kvůli Izraeli. Nebudou schopni skrýt, kdo je ve skutečnosti vinen. Jsou to oni sami, kdo přivolal na Gazu katastrofu,“ sdělil mluvčí izraelských obranných sil Daniel Hagari.

ČTĚTE TAKÉ: Z Pásma Gazy míří ven i Češi, tvrdí NYT. První cizinci od začátku války už jsou Egyptě

Pro izraelskou armádu bude velmi těžké bojovat v tunelech. Spekuluje se ale o tom, že by mohla použít takzvanou houbovou bombu. Po výbuchu nejdříve exploduje pěna, která se rychle rozpíná a tuhne. To by pak mohlo uzavřít vchody do tunelů. Izrael bomby už údajně testuje.

Jak to v útrobách tunelů vypadá, ukázala reportáž, kterou ve čtvrtek vydala kremelská propagandistická televize RT. Reportér se v ní spouští do sítě tunelů v hloubce 60 metrů pod zemí. „Zdi tunelu jsou z cementu, stropy jsou klenuté, což dodává tunelu pevnost. Podlaha je většinou rovněž z cementu,“ ukazuje v ní. Podle osloveného člena Hamásu umožňují tunely skupině dostat se za nepřátelskou linii.

„Naše obranné operace probíhají a jsou stále v počáteční fázi. S Boží pomocí toho máme ještě hodně v rukávu. A jak jsme tomuto nepříteli slíbili, Gaza bude pro něj, jeho vojáky a jeho politické a vojenské vedení hřbitovem a bažinou,“ řekl Abú Ubajda, mluvčí brigády Izz ad-Dína al-Kassáma.

Tagy:
bomba Izrael tunel Hamás Gaza Izraelské obranné síly