Senátor Hraba: Ústavní soud řekl, že i muži mohou rodit. Řešením je maďarská cesta

Nález Ústavního soudu, podle kterého už nebude operace podmínkou pro úřední změnu pohlaví, má i své kritiky. Senátor Zdeněk Hraba s rozhodnutím pléna nesouhlasí a naznačil, že by v budoucnu chtěl řešit postavení muže a ženy ústavní cestou. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS také řekl, že názory ústavních soudců neodrážejí postoje většinové české společnosti.

Co říkáte na rozhodnutí Ústavního soudu o tom, že operace už nebude podmínkou úřední změny pohlaví?
První věc, co mě napadá, je, že Ústavní soud rozhoduje podruhé o stejné věci.

ČTĚTE TAKÉ: Tupá hlava, velké břicho, malý pinďour, řekl Havlíček o Novotném. Je to zvířátko, dodal

Myslíte nález Ústavního soudu před dvěma lety, kdy na schválení chyběl jeden hlas?
Ano. Ústavní soud se ale snažil odůvodnit, že nejedná podruhé o tom samém. Ti, kteří hlasovali pro, to chtěli rozhodnout. Je evidentní, že chtěli zrušit inkriminovaný paragraf týkající se sterilizace a chirurgické operace. Následně to soudci odůvodnili právnicko-filozofickým pohledem. S tím nesouhlasím.

Odmítám například, že úředně evidované pohlaví je statusová záležitost a mělo by se lišit od biologického pohlaví. To je cesta do právních pekel. Co jsem prolétl odůvodnění, dává Ústavní soud do června příštího roku prostor k právní úpravě. Už ale v podstatě říká, že i muži mohou rodit. To je zkratka, která se z toho nedá vyjmout. Podle mě budou debaty o změně pohlaví živé a vzhledem k tomu, jaká je skladba poslanců a senátorů, tak i velmi žhavé téma.

Naznačil jste, že byste na nález reagoval ústavní cestou. Jak by to mohlo vypadat?
Myslím si, že maďarská úprava hovoří o otci jako o muži a o matce jako o ženě. To by významně ovlivnilo právní úpravu. Ústavní cesta je například tato.

Vnímáte současný nález Ústavního soudu jako důsledek výběru soudců současným prezidentem Petrem Pavlem? Někteří senátoři totiž v minulosti kritizovali, že nevybírá konzervativně založené kandidáty.

Určitě. Stále čekáme na konzervativního soudce, který by ukazoval pohled konzervativní většiny českého obyvatelstva. Velmi mě potěšilo stanovisko soudce Milana Hulmáka, který je novým členem senátu a postavil se proti většinovému stanovisku.

Nevěřím tedy, že by konzervativní soudci na Ústavním soudu nebyli. Jsou ale v menšině a neodráží to skladbu a názory obyvatelstva.

VIDEO: Operace nebude podmínkou změny pohlaví, rozhodl Ústavní soud. Politici musí upravit zákon

Tagy: