Gerrard mě zklamal, řekl šéf Slavie Tvrdík. Popsal, jak to bylo s útokem na Kúdelu

Jaroslav Tvrdík

Tvrdík se po příletu vyjadřuje k nařčení Slavie z rasismu (zdroj: CNN Prima NEWS)

Šéf pražské Slavie Jaroslav Tvrdík zkritizoval počínání skotského Rangers FC. Zklamali ho hráči, kteří se k závěru zápasu honili spíš za fyzickou likvidací soupeře než za obratem, ale i trenér Steven Gerrard, jenž nečinně přihlížel pozápasovému vývoji. Brankář Ondřej Kolář z letiště putoval rovnou do Ústřední vojenské nemocnice, kde se bude léčit s otřesem mozku a zlomeninou čelní dutiny. Kvůli napadení Ondřeje Kúdely Glenem Kamarou Slavia podala trestní oznámení skotské policii prostřednictvím Velvyslanectví ČR ve Velké Británii.

Fotbalisté Slavie Praha zvládli bez přehánění válku na hřišti skotského Rangers FC a díky vítezství 2:0 postoupili do čtvrtfinále Evropské ligy. Zápas ale doslova bolel.

Během 90 minut museli slávisté skousnout spoustu nevybíravých zákroků. Mezi ty nejzávažnější patřil takřka kriminální zákrok střídajícího Kemara Roofeho na brankáře Slavie Ondřeje Koláře, kterého trefil kopačkou přímo do hlavy. Gólman opouštěl hřiště na nosítkách a celý zakrvácený. Na tržné rány bylo potřeba 10 stehů, brankář navíc utrpěl otřes mozku a zlomeninu čelní dutiny.

Trenér Jindřich Trpišovský označil zákrok za hrůzostrašný. „Z letiště pojede přímo do Ústřední vojenské nemocnice. Nezahraje si nejméně čtyři až šest týdnů a poté bude pravděpodobně hrát se speciální ochrannou masku jako dříve Petr Čech,“ popsal CNN Prima NEWS šéf Slavie Jaroslav Tvrdík hned poté, co se slávisté vrátili letadlem do Prahy.

Tvrdík také pochválil teprve osmnáctiletého Matyáše Vágnera, který zraněného Koláře vystřídal. Souhlasil s Trpišovským, který označil mladého brankáře za hrdinu zápasu. „Zvládl situaci perfektně, byl naprosto skvělý. Za Slavii neodehrál ani zápas krom jednoho přáteláku. Asi ho budeme v brance vídat častěji,“ doplnil Tvrdík.

Skotský tým se však neuklidnil ani po červeném zákroku z 61. minuty a dál pokračoval v drsných faulech. Sedmnáct minut před koncem se za druhou žlutou kartu klidil z trávníku i stoper Leon Balogun, a Rangers tak museli dohrávat v devíti.

Fyzická pomsta realizovaná na hřišti i po zápase

V 74. minutě pak dal krásný gól z trestného kopu Nicolae Stanciu, čímž Slavii poslal do vedení 2:0 a o postupu pražského týmu bylo prakticky rozhodnuto. „Hráči Rangers byli frustrovaní, za mě je to fyzická pomsta realizovaná na hřišti i po zápase,“ komentoval závěr i vývoj po konci zápasu Tvrdík.

To, o čem se nakonec mluvilo nejvíce, spustil okamžik z 87. minuty. Connor Goldson povalil Jana Kuchtu a ještě do něj nakopl míč. Strhla se další mela. Míč pak držel finský záložník Glen Kamara, ke kterému přiběhl Ondřej Kúdela a cosi mu pošeptal, přičemž si přejel rukama po obličeji. I když zrovna pošeptání a částečné zakrytí si úst naznačuje, že nemuselo jít jen o prosté vynadání protihráči bez jakékoliv stopy rasismu, vršovický klub si stojí za svým.

„Je potřeba si uvědomit, v jaké se to odehrálo situaci. Kriminální zákrok a další hnusné zákroky ke konci zápasu. Kúdela přiznal, že hráči nadával, ale vyloučil jakýkoliv rasismus. Sami jsme multikulturní klub, ta nařčení jsou směšná,“ hájil tým Tvrdík, který Kúdelu označil za gentlemana a bezproblémového hráče. „On si ústa zakrývá i se spoluhráči, z toho se nedá vydedukovat důkaz, že mohlo jít o rasismus,“ dodal.

Gerrard mě zklamal, neřekl ani slovo

Po utkání v útrobách stadionu navíc Kamara udeřil Kúdelu pěstí do hlavy. Incidentem se nyní zabývá organizace UEFA. „Podobnou situaci jsme nikdy v historii nezažili. UEFA svolala po zápase trenéry i oba zúčastněné hráče k mítinku, aby se spor vyjasnil. Ještě než ale jednání začalo, Kamara před zraky delegace UEFA dal Kúdelovi pěstí do obličeje a utekl do kabiny. „Trenér Gerrard mě zklamal, neřekl ani slovo. Tento zápas byl všechno jiné než fair play,“ prohlásil Tvrdík.

Slavia kvůli pozápasovému vývoji podala trestní oznámení. „Napadení hráče Ondřeje Kúdely bylo připraveno a promyšleno včetně vědomého zakrytí kamer na místě incidentu. Brutální a surový útok byl veden s plnou intenzitou s cílem zranit a způsobit fyzickou újmu,“ uvedl klub s tím, že v podání jsou uvedena jména svědků, kterými kromě zástupců SK Slavia Praha byli také představitelé delegace UEFA a trenér Rangers FC Steven Gerrard.Tým zároveň potvrdil, že Kúdela po úderu pěstí nebude mít trvalé následky.

Tagy:
Ondřej Kolář SK Slavia Praha Jaroslav Tvrdík fotbal sport Evropská liga Glasgow Rangers Steven Gerrard Rangers FC Kemar Roofe Ondřej Kúdela Glen Kamara