Záběry hrdinů hurikánu Ian: Ze zaplaveného auta vyprostili seniora, reportér pomáhal tonoucím

Fort Myers řádí v Orlandu na Floridě. Podle neověřených zpráv si vyžádal stovky mrtvých. Snímek z 29. září 2022

Řádění hurikánu Ian na Floridě

Poté, co hurikán Ian udeřil na západní pobřeží Floridy, se internetem začala šířit videa ukazující pozoruhodné skutky lidí, kteří ani na vteřinu nezaváhali a pomáhali svým sousedům dostat se z rozbouřené vody. Pomoc v těžkých chvílích potřebovali senioři, rodiny s dětmi ale také zvířata.

Do pomoci ohroženým se zapojil australský kameraman Glen Ellis, jenž během středečního přímého přenosu stanice 7News zahodil kameru a vběhl do vody, aby pomohl rodině s dětmi vynést jejich věci na vyvýšené místo. Poté se vrátil zpět, aby pomohl dalším, píše web NBC News.

Když se vrátil zpět za kameru, reportér, který byl na místě s ním, ho pochválil. „Dobrá práce, Glene! Glen vyběhl a pomohl lidem,“ řekl během přímého přenosu o svém kolegovi novinář Tim Lester.

Na pomoc lidem se vydali také místní hasiči. Ve floridské Napoli museli zachraňovat ženu z ponořeného auta. Jeden z nich nejprve rozbil zadní okno, pomohl ženě otevřít dveře, nasadil jí záchrannou vestu a dostal ji ze zatopeného vozu. V příspěvku pod videem pak floridští hasiči připsali vzkaz lidem, kteří se i přes vydanou výstrahu vydali na silnici. „Budiž to pro vás poučením, abyste se v případě povodní nevydávali na silnice,“ vzkázali hasiči.

Water rescue in the City earlier today. Please let this be a lesson to stay off the roads when flooding is possible. #naplesfirerescue #cityofnaples #HurricaneIan

Posted by Naples Fire-Rescue Department on Wednesday, September 28, 2022

V zatopených autech uvízli i další obyvatelé Floridy. Jednomu seniorovi naštěstí pomohla skupina čtyř mužů. Ti ho nejprve opatrně dostali z auta a poté ho na rukou odnesli na bezpečné místo.

Pomoc potřebovala také některá zvířata. Stanice WFLA News ve středu zveřejnila video, které zachycuje muže brodícího se ve vodě na jedné z floridských pláží. V náručí přitom nese psa. Jakmile se i se zvířetem dostal na souš, předal ho jeho majiteli. Poté se vrátil zpět, aby zachránil kočku, píše web Newsweek.

Bouře Ian ve středu udeřila na západní pobřeží Floridy silou hurikánu čtvrtého stupně s rychlostí větru až 241 kilometrů v hodině. K evakuaci přiměla přes 2,5 milionu lidí a podle guvernéra způsobila nejhorší záplavy ve státě za posledních 500 let.

Kolik lidi v důsledku bouře na Floridě zemřelo, není zatím jasné. Agentura AP píše o nejméně šesti mrtvých, včetně dvou lidí, kteří se v autě převrátili do zaplaveného příkopu. Televize CNN píše o 19 mrtvých po celé Floridě, zejména však v okresech Charlotte a Lee. Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek uvedl, že by Ian mohl být nejvíce smrtícím hurikánem ve floridské historii. „Čísla jsou zatím nejasná, ale slyšíme první zprávy o tom, že by mohlo jít o značné ztráty na životech,“ dodal.

Tagy: