Na horách napadlo téměř 30 centimetrů sněhu. Odborníci varují před ledovkou

Obyvatelé Šumavy či Krkonoš se v neděli dočkali sněhové pokrývky. Na některých místech dokonce napadlo až 29 centimetrů, čímž se naplnila předpověď meteorologů, kteří avizovali oblačno s přeháňkami spolu s výskytem sněhu pro oblasti nad 700 metrů nad mořem. Začátkem příštího týdne však přijde výrazné oteplení a sníh, který o víkendu napadl na horách, zřejmě roztaje. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Noc z pondělí na úterý však bude mrazivá a experti varují před tvorbou ledovky.

Například na Blatném vrchu u Modravy na Klatovsku bylo naměřeno až 29 centimetrů sněhu. Na dalším šumavském vrcholu Velký Javor, který se nachází v Německu jen pár kilometrů od Železné Rudy, leží 25 centimetrů. Na Plechém u Nové Peci na Prachaticku naměřili v neděli meteorologové 20 centimetrů a na Sněžce v Krkonoších 21 centimetrů.

Sníh však nevydrží ani v těchto oblastech. Smíšené či sněhové přeháňky se totiž i v horských oblastech promění v dešťové srážky.

V neděli by mělo být polojasno až oblačno, na severovýchodě Česka se objeví přeháňky. Ty by nad 600 m n. m. měly být smíšené či sněhové. Nejvyšší teploty přes den se budou pohybovat mezi 9 a 5 °C, v 1 000 m n. m. by měla rtuť klesnout k bodu mrazu. V noci by podle meteorologů z ČHMÚ v oblastech s nadmořskou výškou nad 700 metrů mohlo napadnout až pět centimetrů sněhu.

Bílá pokrývka by však nemusela vydržet začátkem příštího týdne, kdy Česko zasáhne výrazné oteplení. V pondělí se sice teploty budou pohybovat mezi 4 a 8 °C, tedy na podobné úrovni jako v neděli, avšak v úterý se vyšplhají až ke 13 °C. Na jihu Moravy by podle expertů mělo být až 15 °C.

Kromě toho by mělo být začátkem příštího týdne převážně oblačno až zataženo, místy s občasnými přeháňkami. V noci z pondělí na úterý teplota klesne až na −3 °C, proto meteorologové varují před mrznoucími srážkami a ledovkou.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Návrat v čase o 200 let v Muzeu koněspřežky aneb Když po kolejích jezdili koně

Tagy: