Hříšníci, zlatý hattrick a hvězdný Rytmus. Český esportový šampionát uzavřel letošní sezónu

Hráči týmu Sinners si odnesli letošní mistrovský titul.

Gaming: Counter-Strike – jak se hraje jedna z nejslavnějších esportových her?

Hlediště zaplněné do posledního místa, davy skandujících fanoušků, dramatické zápletky a vystoupení hip-hopových hvězd. Redakce pořadu CNN Prima Gaming vyrazila do Brna, aby se na vlastní kůži přesvědčila, jaká atmosféra panovala na největším domácím turnaji Tipsport MČR CS:GO. Co všechno se odehrálo na velkolepém finále největšího esportového šampionátu v České republice?

MČR v počítačové hře Counter-Strike: Global Offensive mělo jedno velké téma. Zkompletují hráči týmu Sinners zlatý hattrick, nebo na trůn usedne nový vládce? Na titul šampiona si brousili zuby hráči Dynama Eclot, po úspěchu toužily i týmy eSuba nebo Enterprise. Žádná změna na trůnu se ale nakonec nekonala. Ačkoliv hráči Sinners letos nezažívali úspěšnou sezónu, na domácím šampionátu potvrdili roli české jedničky a prostříleli se k další zlaté medaili.

Štítek s jejich jménem je tak na poháru uvedený u posledních tří sezón. Žádnému jinému klubu se to ve více než desetileté historii nepodařilo.

Přitom pro Hříšníky, jak se Sinners říká, nezačala bitva o titul s týmem eSuba vůbec dobře. Úvodní hru na mapě Mirage totiž Sinners prohráli a museli nepříznivý stav otáčet. To se jim však v dramatické čtyřhodinové bitvě podařilo a po vítězství 2:1 mohl liberecký klub mohutně slavit.

„Největší rozdíl byl v psychice. Po první prohrané mapě jsme se nevzdali a jeli jsme na maximum. Zato si myslím, že když my jsme vyhráli druhou mapu, eSuba se skolila a dělala velké chyby,“ zanalyzoval finále Jindřich Chyba alias „ZEDKO“ z vítězného mužstva Sinners.

Chyba se v Brně dočkal svého pátého titulu mistra ČR, což nikdo jiný před ním nedokázal. „Upřímně přiznám, že před turnajem jsem měl v hlavě, že bych se chtěl osamostatnit a být na vrcholu sám. Ale v průběhu turnaje vůbec. Samozřejmě jsem rád za Sinners – zlato třikrát po sobě, to je neskutečné,“ pochlubil se Chyba reportérům.

Z jeho strany to nebylo vše. Zároveň si totiž vysloužil trofej pro nejužitečnějšího hráče turnaje. Jeho výkony pak z tribuny sledovali jak tatínek s maminkou, tak rovněž jeho bratr, který ho před osmi lety přivedl na scénu tuzemského Counter-Striku. „Myslím, že je to dojalo,“ reagoval Chyba na otázku, co říkají rodiče na to, že davy fanoušků skandují jeho jméno.

Neskutečný kotel, chválí si esportovci i streamerka

Vrchol letošní sezóny sledoval zaplněný pavilon B na osvědčeném brněnském výstavišti. Tribuna pojala zhruba tisícovku diváků, další stovky seděly ve VIP sekci, nejeden fanoušek elektronického sportu postával po stranách a sledoval výkony jednotlivých týmů na velké LED obrazovce.

Při každé povedené hráčské akci pak skalní podporovatelé esportovců jásali a pořvávali pokřiky svých oblíbených týmů. Největší kotel měla mužstva Sinners a eSuby. Tyto týmy mají velkou fanouškovskou základnu, která za nimi vyráží na turnaje se železnou pravidelností.

„Každým rokem říkám, že je to něco neskutečného. Sejdou se tu lidi a hulákají. Naši Sinners fanoušci jsou neskuteční, přijedou na každý turnaj a fandí na maximum. eSuba tu také měla své fanoušky, to bylo výborné,“ pochvaloval si Chyba hojnou účast na MČR. Nadšení neskrýval ani střelec poražené eSuby Dominik Janita. „Máme fantastický kotel a žene nás to k neskutečným výsledkům,“ dodal po finálovém zápase.

„Bylo to lepší než loni, lepší než rok předtím a lepší než v roce 2019, kdy to bylo moje první mistrovství. Každý rok se turnaj zlepšuje a diváci jsou šílení. Takže jsem nad míru spokojená,“ zářila nadšením streamerka Tereza Herzánová, známá spíše pod přezdívkou itsterez.

Hry jsou fenomén, pochvalovala si primátorka Vaňková

Obecně se dá říct, že je Brno místem videoher. Z druhého největšího města ČR pochází řada úspěšných herních studií, vznikaly tu také masivně populární tituly jako Mafia nebo Vietcong. Brněnské výstaviště navíc už posedmé přivítalo nejlepší domácí Counter-Strike týmy, což ocenila i primátorka města Markéta Vaňková.

„Vnímáme, že videohry jsou fenoménem dnešní doby, a chceme, aby se na brněnském výstavišti pořádaly zajímavé akce, které přilákají velké množství návštěvníků. Třeba ty, kteří by běžně nepřijeli. Jsme rádi, že se (MČR) koná přímo u nás,“ poznamenala Vaňková, podle které je vhodné podporovat herní akce.

„Akce má své publikum, své příznivce a – jak už jsem řekla – přináší nám to sem nové návštěvníky, kteří poznají Brno. Třeba se budou vracet i za jinou příležitostí,“ doplnila.

Show jako na Super Bowlu

Letošní ročník Tipsport MČR CS:GO byl ale v mnohém speciální. Ať už se bavíme o odměně pro vítěze, který si poprvé odnesl rovný milion korun, nebo o vystoupení domácích hip-hopových hvězd, které v neděli rozproudily zaplněné výstaviště.

Před finálovým zápasem mezi Sinners a eSubou vystoupili Rytmus, Majk Spirit, Paulie Garand a Kenny Rough. Po vzoru ligového finále Super Bowlu v americkém fotbale zazpívali své největší hity.

Diváci se tak dočkali kultovního Rytmusova songu Zlatokopky. Okamžitě se přidali a se slovenským rapperem společně odříkávali text. Paulie Garand a Majk Spirit zase divákům představili svůj nový hit Starkids.

„Čekal jsem, že v publiku to bude samý Shledon, a nakonec lidi byli docela usměvaví. Podporovali nás, zařvali naše jména, takže se mi rapovalo dobře,“ přiznal se zpěvák Paulie Garand.

„Nevěděli jsme, co čekat. Byli jsme překvapení z prostorů. A z toho, jak paří lidi, kteří většinu času sedí a fandí – to mě bavilo a skrz koncert to bylo super. Na to, že šlo o naši první herní akci, tak paráda,“ dodal zpěvák, který v mládí hrával například Prince of Persia.

Kromě Counter-Striku se v Brně hrálo také finále ve hře FIFA 23. Uskutečnila se tu první zastávka z celkových čtyř v rámci Hyundai MČR FIFA 23. Vítězem se stal sparťanský hráč Domink Čermák, známý spíše pod přezdívkou Seron.

Návštěvníci si během prvního listopadového víkendu také mohli v pavilonu B vyzkoušet různé zajímavé hry, otestovat své schopnosti na závodních simulátorech nebo sportovní aktivity, jako byla střelba z laserové pistole pro moderní pětiboj.

Pro domácí Counter-Strike byl český šampionát poslední letošní akcí. MČR uzavřelo letošní sezónu, na jejímž konci jsou vládci opět střelci ze Sinners. V dalších týdnech se v tuzemských týmech ale rozjede tradiční přestupový kolotoč, který zpestří celou zimní přestávku. Reportáž přineseme v sobotním pořadu CNN Prima Gaming ve 22:40.

Tagy: