Hrozba jaderné války sílí, varuje expert. Vysvětlil, co Putina k červenému tlačítku táhne

Vladimir Putin a Sergej Lavrov

Očekávaný protiútok ukrajinských sil na ruské jednotky na jihu země zvýšil obavy, že by se Kreml mohl uchýlit k použití jaderných zbraní. Pro deník Daily Mail to uvedl expert na chemické zbraně Hamish de Bretton-Gordon.

Činnost ukrajinského vojska v blízkosti okupovaného města Cherson podle britského webu nabrala na síle – nálety na konci týdne zničily několik mostů a odřízly zbývající ruské jednotky. Bývalý britský plukovník a odborník na chemické zbraně Hamish de Bretton-Gordon v souvislosti s narůstajícími ruskými ztrátami, které již dle odhadů přesáhly 60 tisíc mužů, vyjádřil obavu, že se tím současně stupňuje riziko použití jaderných zbraní, jež má Putin k dispozici.

„Vzhledem ke změně vývoje bojů na jihu Ukrajiny se zvyšuje šance, že Putinova ‚speciální operace‘ vyústí v jeho neprospěch. V této fázi je proto rozhodující, aby Spojené království a USA dávaly Kremlu jasně najevo, že jakékoli použití jaderných zbraní by překročilo červenou čáru,“ tvrdí Hamish de Bretton-Gordon.

Daily Mail dále píše, že taktické jaderné střely mají obvykle vražedný rádius téměř dva a půl kilometru. Ve velkém rozsahu se však vedle toho šíří i jimi způsobené otřesy a elektromagnetické pulzy, což pro život představuje další riziko.

Západní zpravodajské služby podle webu ve čtvrtek potvrdily, že jakýkoli tranzit těchto zbraní na jižní Ukrajinu bedlivě sledují.

Tagy: