Chvíle hrůzy na závodní dráze. Pilot s autem letěl vzduchem, motor po nárazu zmizel

Když se vysoukal z trosek vozu, uznal, jak velké měl štěstí v neštěstí na okruhu v Daytoně. Americký závodník série NASCAR Myatt Snider se po kolizi se soupeři se svým chevroletem proletěl vzduchem, zavadil o plot, který kompletně vytrhl motor.

Závody NASCAR nenabízejí tak zajímavé okruhy jako třeba formule 1, ale boje na oválu jsou napínavé kvůli tomu, že o nich rozhodují skutečně milimetry a auta jsou vedle sebe během většiny závodu poskládaná jako kostky ve hře Tetris. Stejně tomu bylo i víkendu během seriálu Xfinity v Daytona Beach na Floridě při nájezdu do závěrečného kola.

„Bylo to poslední kolo a všichni se snažili tlačit tak silně, jak to jen bylo možné. A já se pochopitelně snažil držet krok,“ popisoval později 27letý Snider, který se pohyboval na šestém místě. Cítil nárazy ostatních vozů a najednou uviděl trochu prostoru, takže se chtěl posunout vpřed. Jenže k tomu už nedostal příležitost.

Kde je motor?

Jeho auto se po kolizi začalo postupně přetáčet, až narazilo do bariéry po pravé straně. Kontakt vymrštil chevrolet do vzduchu, nejprve se o plot otřela zadní část, pak i přední. A najednou byl podvozek nahoře a střecha dole. „Jen jsem se držel, tak nějak jsem se hrbil,“ glosoval později jezdec děsivé chvíle. Všude dým a jiskry. Když se auto konečně zastavilo ve vnitřním prostoru okruhu, bylo patrné, že z něj moc nezbylo. Zavadění o plot způsobilo, že zmizel prakticky celý předek včetně motoru, zádní část byla také pryč.

To nejdůležitější v tu chvíli bylo, že prostředek se Sniderem zůstal víceméně zachovaný a řidič se hýbal. Po chvilce se za pomocí traťových maršálů z vraku dostal, dokonce se postavil na vlastní nohy. Jen levou dolní končetinu měl po hrozivé nehodě lehce zraněnou. Důkaz toho, že motorsport celkově dělá pro bezpečnost mílové kroky.

„Z auta zbyly jen trosky. Byl jsem rád, že to pro mě dopadlo, jak to dopadlo. Zvlášť, když jsem se podíval, co všechno na autě chybělo,“ podotkl. „Noha bolí, ale myslím si, že to bude v pořádku a budu moct brzy závodit. Ještě se musím poradit s lékaři.“

NASCAR oznámil, že po incidentu muselo být na okruhu vyměněno přes 60 metrů oplocení.

Tagy:
Chevrolet Formule 1 havárie NASCAR Spojené státy Daytona Florida motorismus sport Xfinity Series Myatt Snider Comcast Cable Daytona Beach