Hamilton fanoušky dlouho napínal, nakonec nekončí. Ale bylo to těžké období, přiznal

Lewis Hamilton bude ve formuli 1 pokračovat. Po kontroverzním konci minulé sezony se vyrojily spekulace, že by mohl ukončit kariéru.

Mercedes odhalil vůz pro sezonu 2022

V prosinci zažil nejkrutější vyvrcholení sezony ve své dlouhé kariéře ve formuli 1. Zvláště poslední roky byl Lewis Hamilton zvyklý na to, že ročník končí ziskem trofeje, i tentokrát ji už prakticky držel v rukách. Ale dramatické dění a pofidérní kroky ředitelství závodu v Abú Dhabí rozhodly o tom, že premiérový titul oslavil Max Verstappen. „Je to zmanipulované,“ řval britský pilot do týmového rádia. A začalo se spekulovat o jeho konci.

Poražený Hamilton byl jen pár dní po Grand Prix ve Spojených arabských emirátech pasován princem Charlesem na rytíře, pak se vytratil z veřejného života. Na sociální sítě nic nepřidával a i britská média opakovaně zmiňovala, zda zklamání a křivda nejsou tak velké, že vedle Michaela Schumachera nejúspěšnější jezdec v historii formule 1 skončí.

„Bylo to pro mě těžké období a čas, kdy jsem se potřeboval stáhnout a soustředit se na přítomnost,“ prolomil v pátek mlčení Hamilton. A zároveň zdůraznil, že ticho neznamenalo uvažování nad tím, že královnu motorsportu opustí. „Nikdy jsem neřekl, že skončím. Miluji to, co dělám. Je to privilegium pracovat s touto velkou skupinou lidí, která vám dává pocit, že jste součástí rodiny. Nic takového jako konec nepřipadalo v úvahu,“ dodal pilot Mercedesu.

Proč bylo tématem, že sedminásobný mistr světa může ukončit kariéru?

Do závěrečného závodu v Abú Dhabí vstupoval Hamilton stejně jako úhlavní soupeř z Red Bullu Max Verstappen se ziskem 369,5 bodu. Očekávala se nervy drásající bitva, s nadsázkou řečeno, do posledního kola.

Nakonec to ve Spojených arabských emirátech byl souboj do posledního okruhu i bez nadsázky. Ale značně k tomu přispěla série rozhodnutí ředitele závodu Michaela Masiho. Australský direktor a jeho tým de facto ignorovali předepsaná pravidla a po nehodě Nicholase Latifiho na poslední chvíli vytvořili ideální podmínky pro to, aby Verstappen na čerstvých pneumatikách mohl získat premiérový titul. Hamilton dlouho předváděl v Abú Dhabí suverénní výkon, nicméně po kontroverzním konání Masiho a spol. na něj zbylo jen druhé místo.

Skandál, ostuda, nepochopitelná záležitost, psalo se. Verstappen si za celou sezonu vavřín zasloužil, nicméně jeho triumf se topil v lavině zloby zejména ze strany Hamiltonových příznivců, ale i nezaujatých fanoušků.

Nový ředitel závodů, nová éra, nový parťák

Neférové vyústění sezony a následná kritika stála Masiho s odstupem krk. Ve středu Mezinárodní automobilová federace (FIA) oznámila, že Australan ve funkci končí, jeho místo převezmou Niels Wittich a Eduardo Freitas, kteří se budou střídat. „Na základě závěrů z podrobné analýzy událostí poslední Velké ceny Abú Dhabí F1 a ze sezony 2021 jsem navrhl důkladnou reformu organizace, která rozhoduje o vedení závodu. Generální ředitel F1 a šéfové týmů tento krok jednomyslně podpořili,“ uvedl prezident FIA Muhammad Sulajím.

Hamilton tedy může jít do nové sezony s určitým pocitem zadostiučinění. Ročník 2022 znamená novou éru ve formuli 1 – monoposty prošly rozsáhlými změnami, které slibují napínavější závodění. A britského jezdce čeká i jiná novota, protože jeho týmovým kolegou nebude po pěti letech Valtteri Bottas, ale mladý George Russell. Ten přišel z Williamsu, Bottas se přesunul k Alfě Romeo.

„Ze všeho nejdůležitější je, abychom měli konkurenceschopné auto. Zatím vůbec nevíme, jestli budeme moci útočit na další titul,“ uvedl šéf Mercedesu Toto Wolff. „Doufám, že monopost bude rychlý a že Lewis a George budou spokojeni s tím, jak se řídí. Od toho bychom se pak mohli odrazit.“

Reálná výkonnost vozu není známá, podoba však ano. Mercedes se zařadil mezi stáje, které už odtajnily podobu modelu W13. Tým se vrací ke klasické stříbrné barvě, po dvou letech v černém kabátu na podporu hnutí Black Lives Matter.

Tagy: