Hrůza na Rychnovsku: Ukrajinec měl expřítelkyni škrtit lanem, byla těhotná. Dostal 15 let

Na 15 let do vězení poslal ve čtvrtek Krajský soud v Hradci Králové 43letého cizince za pokus vraždy. Ukrajinec se podle rozsudku loni v září pokusil uškrtit svou těhotnou expřítelkyni. Přežila jen díky dvěma mladíkům, kteří náhodou procházeli okolo. Rozsudek není pravomocný.

Ivan K. měl svou bývalou přítelkyni ten den pronásledovat fyzicky i po telefonu, vyhledávat její přítomnost, snažit se ji přesvědčit, aby s ním v České republice žila. „154krát jí za ten den telefonoval a poté si opatřil lano a ručník, který použil jako roubík. Poškozenou napadl poté, co odcházela ze zaměstnání,“ popsala státní zástupkyně Lenka Faltusová.

ČTĚTE TAKÉ: Co mluvíš, ty de*ile? Bratři obžalovaní z otrokářství po sobě řvali přímo u soudu v Ústí

Podle obžaloby na ni čekal nedaleko vlakového nádraží v Potštejně na Rychnovsku, kde ji přepadl a pokusil se jí ruce svázat tažným lanem. Když se mu to nepodařilo, měl ji odvléct z cesty dolů po travnatém svahu mezi keře. „Následně to lano použil tak, že jej poškozené omotal třikrát okolo krku, lano zatáhl a škrtil ji,“ pokračovala prokurátorka.

Přitom jí podle státní zástupkyně opakoval, že je to její konec, že zemře, a když ji nemůže mít on, tak nikdo. O jejím těhotenství podle soudu věděl. Naštěstí ho vyrušili dva kolemjdoucí mladíci. Odsouzený muž pak měl z místa utéct a sednout do auta, kterým odjel do Hradce Králové, kde následně opilý boural. Při zadržení mu policisté dechovou zkouškou naměřili přes 2,5 promile alkoholu. Za to navíc čelil obžalobě z ohrožení pod vlivem návykové látky.

Muž ale u soudu tvrdil, že ženu nechtěl zabít, prý se na laně chtěl oběsit. „Chtěl tedy sám spáchat sebevraždu, pokud s ním poškozená nadále nebude chtít žít,“ uvedl verzi obžalovaného muže jeho obhájce Vladimír Bek. Cizinec byl údajně nešťastný z toho, že se s ním žena, kterou znal odmala a se kterou po nedávném intimním sblížení plánoval společnou budoucnost, rozešla.

Život ženě zachránili dva mladíci

Proti němu však stály důkazy – zranění poškozené, která jasně ukazovala na škrcení, ale i výpověď svědka Davida Vecka, který muže odstrčil. „Viděl jsem pána, jak klečí obkročmo na té paní a škrtí ji. Všiml jsem si, jak stahoval lano na krku, a došlo mi, že to není sranda a asi je potřeba zakročit, tak jsem do něj strčil,“ prohlásil mladík u soudu. Tím ženě s největší pravděpodobností zachránil život.

Znalec uvedl, že obžalovaný trpí histriónskou poruchou osobnosti. „Odmítá svoji vinu, bagatelizuje svoje jednání vůči poškozené s tím, že byl naopak napaden on,“ vysvětlila Faltusová. „Snažil se ovlivnit výpověď poškozené v průběhu hlavního líčení s tím, že ji na kolenou prosil, aby mluvila pravdu, byť ona pravdu mluvila,“ dodala.

Soud tak mužově obhajobě neuvěřil a za pokus o vraždu a ohrožení pod vlivem návykové látky ho poslal na 15 let do vězení. Navíc ho vyhostil z České republiky na neurčito. Rozsudek není pravomocný. Ivan K. se proti rozsudku za pokus o vraždu na místě odvolal, státní zástupkyně si na odvolání ponechala zákonnou lhůtu. Případ tak bude posuzovat vrchní soud.

Tagy:
Hradec Králové pokus o vraždu státní zástupce soud Česko těhotná škrcení Lenka Faltusová Ukrajinec expřítelkyně okres Rychnov nad Kněžnou Krajský soud v Hradci Králové Potštejn