Desítky mrtvých v Pákistánu: Autobus explodoval po pádu z mostu, potopila se loď s dětmi

Dvě velké tragédie s desítkami mrtvých se v rozmezí hodin staly v Pákistánu. Na jihozápadě země spadl autobus z mostu a explodoval, na místě je nejméně 40 mrtvých. A po potopení lodi na jezeře na severozápadě země zahynulo podle policie deset dětí.

„Mrtvá těla... jsou k nepoznání,“ řekl úředník z okresu Lasbela v provincii Balúčistán, kde k nehodě autobusu došlo. Zachránit se podařilo tři přeživší. Autobus podle něj vezl 48 lidí, když po nájezdu na most narazil do sloupu.

Po potopení lodi na jezeře Tanda Dam v provincii Chajbar Paštúnchwá zahynulo podle policie deset dětí. Podle policisty, se kterým hovořila agentura AFP, bylo všem nalezeným obětem mezi sedmi a 14 lety. Policejní důstojník dodal, že se podařilo zachránit jedenáct dětí, z toho šest je ve vážném stavu. Na lodi se plavilo asi 25 až 30 studentů školy koránu, kteří byli na školním výletě.

Nehody na silnicích i na vodě jsou časté

Na silnicích v Pákistánu umírá množství lidí. Za příčinu odborníci označují špatný stav rychlostních komunikací, nedostatečná bezpečnostní opatření a neopatrný styl jízdy. Autobusy často bývají přeplněné a používání bezpečnostních pásů není rozšířené. Podle Světové zdravotnické organizace zemřelo v roce 2018 na pákistánských silnicích více než 27 tisíc lidí.

V Pákistánu jsou častá i utonutí. Přetížené lodě ve špatném technickém stavu mohou ztratit rovnováhu a způsobit pády cestujících do vody. Mnoho Pákistánců neumí plavat, zejména ženy, kterým to neumožňují konzervativní zvyklosti jejich země. Ke dnu je snáze táhne i jejich namočené oblečení, které je zahaluje od hlavy k patě a tvoří jeden kus.

V červenci se při potopení lodi na řece Indus v provincii Paňdžáb utopilo osmnáct žen. Cestující slavili na lodi svatbu.

Tagy: