Krvavý masakr v USA. Armádní střelecký instruktor zabil nejméně 18 lidí, policii uniká

  • Téma: USA
  • ČTK
  • CNN Prima NEWS
  • Aktualizováno 26. října 2023 17:19
Střelec vraždil v bowlingové herně (26. 10. 2023).

Střelec v americkém Maine zabil přes 20 lidí

Při střelbě v americkém městě Lewiston ve státě Maine přišlo o život nejméně 18 lidí a 13 dalších utrpělo zranění. O bilanci na tiskové konferenci informovala guvernérka státu Maine Janet Millsová. Stanice CNN dříve s odvoláním na několik zdrojů z bezpečnostních složek informovala o 16 mrtvých a desítkách raněných. Z útoku je podezřelý čtyřicetiletý armádní záložník Robert Card, po němž pátrají stovky policistů, ti ho stále ale nedopadli. O situaci je průběžně informován prezident Joe Biden.

Ve čtyřicetitisícovém Lewistonu na severovýchodě Spojených států se střílelo ve středu večer místního času (v noci na čtvrtek SELČ) na dvou místech –⁠ v bowlingové herně a restauraci. „Lewiston je speciálním místem známým pro své otevřené srdce a semknutou komunitu. Léta jsem tu pracovala, potkala tu a vzala si svého muže. Naše dcery tu chodily do školy. Nikdo z 1,3 milionu obyvatel našeho státu si něco takového nezaslouží. Ani žádný jiný stát nebo jiní lidé,“ řekla na tiskové konferenci Millsová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Otřesná vražda na Floridě: Třináctiletý chlapec ubodal svoji spící matku a pak se udal

Policie vyzvala místní obyvatele, aby se zamkli ve svých domovech a nevycházeli ven. Na Facebooku také zveřejnila fotografii podezřelého, na níž je vidět muž v modrých kalhotách a hnědé mikině se zřejmě automatickou či poloautomatickou zbraní. Pokyn nevycházet dostali později i obyvatelé blízkých obcí a měst Lisbon, Auburn a Bowdoin.

Americká média uvádějí s odvoláním na různé zdroje rozdílné počty obětí střelby. Podle stanice CNN a agentury AP jich je nejméně 16, podle stanice NBC News 15 až 20, deník The New York Times píše o sedmi mrtvých. Úřady zatím oficiální bilanci nezveřejnily.

Policie uvedla, že pátrá po Robertu Cardovi a varovala, že je považován za ozbrojeného a nebezpečného. Agentura AP napsala, že Card je armádou vyškolený instruktor v zacházení se zbraněmi, který měl v poslední době psychické problémy. Dva týdny letos v létě strávil v psychiatrickém zařízení. Slyšel prý hlasy a vyhrožoval, že zaútočí na vojenské výcvikové středisko ve městě Saco v Maine.

Střelce se zatím policii navzdory rozsáhlé pátrací akci nepodařilo objevit, našla ale bílý vůz SUV, kterým podle ní Card odjel z Lewistonu do 11 kilometrů vzdáleného města Lisbon.

Svědci ve městě Lewiston popsali, jak viděli vybíhat lidi z bowlingové herny. Nichoel Wymanová Arelová uvedla, že když se se svou dcerou vracela ve středu večer autem domů, spatřila před bowlingovou hernou v Lewistonu množství policejních aut a sanitek. Všimla si také člověka, který byl celý od krve, ale nepoznala, zda byl zraněný. Podle ní byly na místě i rodiny s dětmi. „To bylo na tom asi to nejhorší – vidět, jak odtud vycházejí rodiny, které si chtěly jen udělat hezký večer,“ řekla Arelová.

Stovky masových střeleb za rok

Útoky střelnou zbraní jsou v USA velmi časté. Od začátku letošního roku bylo v zemi zaznamenáno 564 případů masové střelby, uvádí nezisková organizace Gun Violence Archive. Ta do statistiky zahrnuje případy, kdy při střelbě utrpí zranění nebo přijdou o život nejméně čtyři lidé, nepočítaje střelce.

Stanice NBC News uvedla, že počet obětí se blíží množství lidí, které je v 1,4milionovém Maine běžně zavražděno za celý rok. Loni zde policie registrovala 29 vražd, v roce 2020 o devět méně.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vyšetřování vraždy v žižkovské hospodě: Útočník míří do vazby, policie se obává jeho útěku

Tagy: