Hudební svět truchlí. Zemřel špičkový kanadský kytarista a zpěvák Robbie Robertson

Zemřel kanadský kytarista a zpěvák Robbie Robertson, který v 70. letech proslavil rockovou kapelu The Band. Bylo mu 80 let, informoval web Variety.

Hudebník zemřel obklopen svou rodinou v Los Angeles po dlouhé a těžké nemoci, uvedl jeho manažer Jared Levine. Doplnil, že Robertson nedávno dokončil svůj poslední projekt, a to hudbu pro film Zabijáci rozkvetlého měsíce v režii Martina Scorceseho, s nímž často spolupracoval.

ČTĚTE TAKÉ: Smutná zpráva pro umělecký svět. Zemřel držitel Oscara, hrál po boku Michaela Douglase

Rodina požádala, aby místo květin lidé posílali peníze na kulturní centrum pro kanadské domorodé obyvatele.

Na začátku své profesní kariéry spolupracoval s Bobem Dylanem a právě v této době založil The Band. Jejich debutové studiové album bylo Music From Big Pink a hned zaznamenalo velký úspěch. Mezi další alba vydaná kapelou patří Cahoots, Moondog Matinee a Island.

Skupinu tvořily vyhraněné osobnosti –⁠ kromě kytaristy Robbieho Robertsona také baskytarista Rick Danko, bubeník Levon Helm a klávesisté Richard Manuel s Garthem Hudsonem. Nicméně její členové, především Manuel, se potýkali s drogami a alkoholem.

Když se skupina rozpadla, Robertson začal svou sólovou kariéru. Pracoval na zvukových doprovodech mnoha filmů, z nichž některé byly Poslední waltz, Carny a Král komedie. Často spolupracoval s renomovaným režisérem Martinem Scorsesem.

The Band se ještě dali dohromady bez Robertsona v 80. letech, ale už nedosáhli svých bývalých úspěchů. Manuel se oběsil v hotelovém pokoji ve Winter Parku na Floridě v roce 1986.

Byl držitelem několika vyznamenání a byl uveden do Síně slávy kanadských skladatelů a kanadského Walk of Fame a získal také Cenu za celoživotní úspěch od Národní akademie skladatelů.

V žebříčku 100 nejlepších kytaristů všech dob časopisu Rolling Stone se umístil na 78. místě.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bílá o srdečních záležitostech. S Radkem máme za sebou krušné období. Chvíli jsem to táhla sama

Tagy: